Start van hoofdcontent

Zuid

nl

Comedycafé Toomler zoekt na 30 jaar nieuwe plek: "Weg uit het hol van de leeuw"

2 juli 2024, 20.00 uur · Aangepast 2 juli 2024, 20.47 uur · Door Jesler Bos

Comedycafé Toomler, dat al dertig jaar huist in de kelder van het Hilton in Zuid, is op zoek naar een nieuwe locatie. Het hotel gaat namelijk verbouwen.

AT5

Volgens comedian Bugra Gedik, is het een geluk bij een ongeluk dat Toomler moet verhuizen. "Er klopt iets niet aan deze locatie. Het is zo dood in de omgeving. Zo saai. Mensen lopen de deur uit en denken, ik pak wel weer de ov-fiets terug naar Schubbekutteveen", vertelt hij.  Maar een klein beetje jammer vindt hij het toch ook wel. "We zitten hier in het hol van de leeuw, Oud-Zuid. Hier kunnen we een beetje tegen het systeem aanschoppen."'

Gedik behoort tot het vaste comedygezelschap dat regelmatig hun grappen in de kelder uittest voor publiek. Toch is Toomler ook een plek voor nieuw talent. "Wat het uniek maakt, is dat je nooit van tevoren weet wie er op komen treden", vertelt directeur Gepke van de Laar. 

Sinds februari is van de Laar op zoek naar een nieuwe locatie, maar vooralsnog zonder succes. "Het is nog spannend. Een huizenzoektocht is voor iedereen lastig, dus ook voor 60 comedians", vertelt ze. Van de Laar hoopt een grotere locatie dan de huidige plek, maar wil toch dezelfde sfeer vasthouden. "Het hoeft niet per se weer een kelder te zijn, maar wel met lage plafonds. We willen het kleinschalige clubgevoel behouden", vertelt ze.

Haast

Het duurt nog anderhalf jaar voordat de verbouwing van het Hilton start, toch heeft van de Laar haast. "Als we iets vinden moeten we waarschijnlijk ook nog verbouwen. Dus al met al zal het wel zo'n acht maanden duren", zegt ze. 

Toomler sluit nog niet per direct, in juli is er een speciaal zomerprogramma te zien. Daarna blijft de kelder open tot er een nieuwe locatie gevonden is.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938