Start van hoofdcontent

Stad

nl

Radio-dj Erik de Zwart is nu ook trambestuurder: "Je moet echt scherp zijn"

3 juli 2024, 15.00 uur · Aangepast 3 juli 2024, 17.52 uur · Door Emma Vos

Erik de Zwart is dol op treinen en trams. Al jaren verzamelt hij alles wat met rails te maken heeft. Toen hij erachter kwam dat vrouwen niet echt kicken op treinverzamelaars begon hij zijn dj-carrière bij Veronica. Afgelopen week haalde zijn examen en nu is hij officieel trambestuurder. 

AT5

Strak in uniform zit De Zwart glunderend in de cockpit van lijn 2 in Amsterdam. Zijn dienst begon vandaag om 06:31 uur, maar dat is voor deze oud radio-dj geen probleem. Als jonge jongen uit Amsterdam-West nam hij elke dag lijn 13 naar zijn oom in het centrum. Die oom was gek van treinen en daar begon de verzamelwoede.

Jarenlang bouwde De Zwart daadwerkelijke routes met modeltreinen na in zijn tuin. "Tja, vrouwen zijn hier vaak helemaal niet van onder de indruk. Een man die treinen verzamelt. Maar het is juist heel stoer." Dat hij nu, op zijn 67e, achter het stuur zit, is dan ook een jongensdroom. 

Aan de knoppen

Het is geen sinecure, alle knoppen en schakelaars die hij moet bedienen. De test die je moet afleggen om bestuurder te worden is niet makkelijk en dat is terecht vindt De Zwart: "Er is zo veel aan de hand in Amsterdam, je moet echt scherp zijn. Vandaag gleed er nog een fatbiker onderuit over de rails, zo voor m'n tram!" 

AT5

Zijn passie voor trams laaide weer op nadat hij met zijn gezin bij Tramrestaurant Hoftrammm ging eten in Den Haag. Hier kwam hij erachter dat je als vrijwilliger onder begeleiding een tram mag besturen. Hij greep zijn kans en meldde zich aan bij het GVB.

Afgelopen week haalde hij zijn examen en vanaf nu rijdt hij twee dagen in de week op verschillende lijnen. Daarnaast runt hij een digitaal magazine 24Trains.tv waar treinliefhebbers de beste treinvideo’s, documentaires en reisverslagen kunnen vinden. 

'Je lijkt op Erik de Zwart'

Wat hij het mooiste vindt aan rijden op de tram? "Alles" zegt hij. Hij houdt van het besturen, maar ook het contact met de reizigers. Zo kwam er volgens De Zwart laatst "een Amsterdams oud wijfie" binnen die zei:  "Hé, je lijkt op Erik de Zwart, maar dan knapper". Tot je 75e mag je een tram besturen. De Zwart zit dus voorlopig nog wel even goed. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938