Start van hoofdcontent

Keti Koti

nl

Liveblog: lees hier alles terug over Keti Koti

1 juli 2024, 11.30 uur · Aangepast 1 juli 2024, 18.02 uur
Door AT5 · Foto: AT5

Het is Keti Koti, de dag waarop Nederland de slavernij herdenkt en de afschaffing ervan viert. Er is vandaag onder andere de Bigi Spikri en de Nationale Herdenking Slavernijverleden in het Oosterpark, maar er gebeurt nog veel meer in de stad. Dit liveblog gaat daarover.

1 juli 2024, 18.01 uur

Honderden uitgedoste mensen lopen Bigi Spikri-optocht

Bigi Spirkti is Surinaams voor 'grote spiegel', verwijzend naar de grote etalageramen waarin de mensen vroeger zichzelf konden zien. De stoet begon aan het begin van de middag bij de Stopera en eindigde bij het Oosterpark.

AT5

1 juli 2024, 16.50 uur

Nooitmeer is lovend over toespraken: "Laat zien dat wat er leeft ook gehoord wordt"

"Er werd zo vaak geapplaudiseerd, dat heb ik nog nooit meegemaakt", aldus Nooitmeer. "Dat wat er leeft in de samenleving is gehoord door de sprekers die er stonden."

Naast Nooitmeer zelf gaven onder meer demissionair Minister Robbert Dijkgraaf (OCW) en burgemeester Femke Halsema. Dijkgraaf noemde in zijn toespraak de excuses die de Nederlandse overheid maakte over het slavernijverleden 'onomkeerbaar'. Burgemeester Halsema haalde in haar toespraak uit naar mensen die volgens haar 'oude wonden infecteren met omvolkingstheoriën, wit superioriteitsdenken en xenofobie.'  

AT5

1 juli 2024, 16.46 uur

Na 'onrustige weken' kijkt Ninsee-voorzitter tevreden terug op herdenking

Linda Nooitmeer kijk tevreden terug op de herdenking. Die een onrustige aanloop kende vanwege de mogelijke komst van Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma. De PVV-politicus besloot vorige week om toch niet aanwezig te zijn.

Linda Nooitmeer, voorzitter van organisator Ninsee, kijkt me tevredenheid terug op de Slavernijherdenking. "Zeker vergeleken met de onrust van de afgelopen weken. Dit was het beeld dat ik ervan had: rustige waardige mooie respectvolle herdenking. En tot mijn plezier is dat ook gerealiseerd."

 

AT5

1 juli 2024, 16.12 uur

Acht verschillende vlaggen hangen halfstok op de Dam

1 juli 2024, 15.48 uur

De herdenking is inmiddels afgelopen

AT5