Start van hoofdcontent

Centrum

nl

Ruim 40 handhavers in binnenstad krijgen vandaag een wapenstok

1 juli 2024, 08.00 uur · Door Stefan Bunschoten

De proef met de korte wapenstok voor handhavers in het centrum begint vandaag. De afgelopen maanden is er al mee getraind. 

AT5 / Luuk Koenen

De handhavers hebben ook een examen moeten doen om de wapenstok te mogen gebruiken. "Concreet zijn er 41 boa’s momenteel volledig bevoegd om uitgerust te worden met een korte wapenstok", schreef burgemeester Halsema vorige week in een brief aan de gemeenteraad. "Op maandag 1 juli aanstaande wordt aan deze volledig bevoegde boa’s een korte wapenstok uitgereikt."

Begin 2023 vroeg het college van burgemeester en wethouders aan het ministerie van Justitie en Veiligheid om toestemming voor de proef. Een meerderheid van de gemeenteraad verzette zich daar lange tijd tegen., maar volgens Halsema was de proef toch nodig omdat handhavers relatief vaak te maken krijgen met agressie en geweld. Eind 2023 gaf het ministerie toestemming voor de proef. 

De proef duurt anderhalf jaar. Op 31 december 2025 moeten de handhavers hun wapenstok inleveren bij hun leidinggevenden. Daarna komt er een evaluatie van de proef, waarin hoogstwaarschijnlijk gekeken wordt hoe vaak er geslagen of gedreigd is met de wapenstokken. 

In 2021 vond er al een proef met de wapenstok voor twintig handhavers plaats. Toen werd de wapenstok elf keer gebruikt, tien keer was dat terecht. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938