Start van hoofdcontent

Centrum

nl

Struikelsteen voor oudste Nederlandse Holocaustslachtoffer (102): Klara Borstel-Engelsman

29 juni 2024, 12.28 uur · Aangepast 29 juni 2024, 15.07 uur · Door Philippine Bulsing & Eva Leliveld

Een bijzonder moment op het Jonas Daniël Meijerplein vrijdagmiddag: de 2500e struikelsteen van de stad werd daar geplaatst. Voor het oudste Nederlandse Holocaustslachtoffer ooit: Klara Borstel-Engelsman. Zij werd op 102-jarige leeftijd nog gedeporteerd naar Theresienstadt en daar vermoord. 

Bij de plaatsing van deze 2500e steen waren ook nabestaanden van Klara aanwezig. Bijzonder, want vóór de aanvraag van de steen wisten zij niet dat zij familie waren. "Ik had nog nooit van Klara gehoord en dan kom je er dus achter dat je nabestaande bent van iemand die op 102-jarige leeftijd nog vermoord moest worden", vertelt Dop van Ulzen. Na een zoektocht in de archieven en via hele oude nieuwsberichtjes kwamen zij stukje bij beetje achter het opmerkelijke verhaal van Klara. 

Quote

"Ik had nog nooit van Klara gehoord en dan kom je er achter dat je een nabestaande bent."

Dop van Ulzen - Nabestaande

De struikelstenen kunnen worden aangevraagd bij Stichting Stolpersteine. Deze stenen zijn geen onbekend terrein voor buurtbewoner en aanvrager van deze steen Nanette Oosterwijk. Zij heeft gezorgd voor zo'n 200 van dit soort steentjes.

"Ik woon hier om de hoek en kwam tot de ontdekking dat er 200 mensen zijn afgevoerd uit deze buurt en nooit meer zijn teruggekeerd", vertelt Nanette. "Dit vond ik zo'n aangrijpend aantal voor zo'n onopvallend straatje dat ik dacht: daar wil ik wat mee."  

AT5

Er zijn al 2500 zogenoemde 'Stolpersteine' door de hele stad. Deze messing steentjes worden tussen de tegels gelegd en dienen als gedenkteken voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De stenen worden geplaatst bij de laatste woonplaats van de slachtoffers. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938