Start van hoofdcontent

Stad

nl

Babbeltrucoplichter (29) moet twee jaar de cel in, lichtte 8 hoogbejaarden op

29 juni 2024, 10.30 uur · Door Coen van den Braber

Een 29-jarige bankfraudeur is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar. Hij lichtte voornamelijk oudere slachtoffers op door te doen alsof hij bij de bankhelpdeskfraude werkte. Hij pinde in Amsterdam en Duivendrecht met buitgemaakte bankpassen van "acht voornamelijk (hoog)bejaarde slachtoffers", stelt de rechtbank.

Oplichters pinnen met buitgemaakte passen - Coen van den Braber

De man ontfutselde in relatief korte tijd de bankpassen van zijn slachtoffers. Hij deed alsof hij bij de bank werkte en maakte op die wijze zowel de pinpassen als -codes buit. De oudere mensen werden steeds gebeld met de smoes dat geld van hun rekeningen werd geplunderd.

Om hun tegoeden toch terug te krijgen en hun rekeningen veilig te stellen, moesten pincodes en persoonlijke spullen worden afgeleverd aan de voordeur. Daar kwam dan een zogenaamde koerier van de bank om bijvoorbeeld sieraden en passen in beslag te nemen.

Quote

"Hij wist zeer forse bedragen van hun bankrekeningen af te schrijven"

Rechtbank Amsterdam

Met die passen werd vervolgens door de verdachte bij diverse automaten gepind. "Hij wist zeer forse bedragen van hun bankrekeningen af te schrijven", stelt de rechtbank. In december vorig jaar werd veelvuldig in Amsterdam en Duivendrecht voor duizenden euro's aan cash geld opgenomen.

Bagatelliseren 

De verdachte "bagatelliseert zijn rol met de stelling dat hij alleen met de verkregen bankpassen heeft gepind", zegt de rechtbank. Maar volgens de rechter is dat onzin en vormde hij juist dé onmisbare 
schakel in alle bankhelpdeskfraudezaken.

De rechtbank acht bewezen dat de man zijn slachtoffers heeft opgelicht en spullen van ze afhandig heeft gemaakt. Ook zou hij geld hebben witgewassen. Naast de twee jaar moet hij aan slachtoffers geld terugbetalen. Daarnaast zijn veel dure luxegoederen bij hem in beslag genomen, waaronder schoenen van Prada, Guccipetten en een jas van Versace.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938