Start van hoofdcontent

Keti Koti

nl

In de keuken van de koning is het 'kapot gezellig': tienduizend maaltijden bereid voor Keti Koti

29 juni 2024, 11.00 uur · Aangepast 29 juni 2024, 11.42 uur · Door Frederieke Weel

Geen voorbereidingen voor een staatsbanket, maar tienduizend maaltijdboxen met Heri Heri: de keuken van het Koninklijk Paleis op de Dam ziet er net even anders uit dan normaal. Speciaal voor Keti Koti worden maandag tienduizend Surinaamse gerechten uitgedeeld en de voorbereidingen zijn in volle gang: "Ik heb ontelbaar veel eitjes gezien"

'Free Heri Heri for all' begon vijf jaar geleden omdat de initiatiefnemers, de zusjes Kip, vonden dat er meer gesproken moest worden over het Nederlandse slavernijverleden. "De aardvruchten: de cassave, zoete aardappel en bananen werden allemaal geoogst op de plantage. Daar is het gerecht ontstaan en in de Surinaamse keuken hebben we daar Heri Heri van gemaakt. En nu eten we het gerecht als we iets te vieren hebben. Zoals maandag met Keti Koti", vertelt Ira Kip. 

AT5

Ook voor chef-kok Mekyle Pocornie blijft het een speciaal gerecht. "Mijn vader maakt het echt goed", lacht hij. "Het is iets wat doorgegeven wordt van generatie op generatie. Dus ik ga het ook zeker aan mijn kinderen leren. En ik ben ook blij dat het nu ook aan het Nederlands publiek wordt getoond zodat zij het ook kunnen proberen", vertelt hij. 

En dat is precies het idee van Free Heri Heri: lekker eten en het gesprek aangaan over het Nederlandse slavernijverleden. Amsterdammers kunnen op 1 juli de maaltijden ophalen op verschillende plekken in de stad. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938