Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Halsema drukt op pauzeknop evenementenbeleid: nieuwe zorgen over juridische procedures

27 juni 2024, 17.27 uur · Aangepast 27 juni 2024, 17.50 uur · Door Nicolai Brannan

Burgemeester Femke Halsema heeft met een opmerkelijke brief de raad verzocht om vandaag niet over het toekomstige evenementenbeleid van de stad te praten. Aanleiding: er zijn de laatste dagen nieuwe zorgen ontstaan op het stadhuis over mogelijke juridische procedures, die de gemeente mogelijk veel geld kunnen kosten.

AT5

De zorgen over de consequenties van mogelijke juridische procedures leven ook in de sector. Zo heeft festival No Art - dat in het Flevopark plaatsvindt - een brief, die in handen is van AT5, gestuurd naar het stadhuis waarin zij nadrukkelijk verzoeken om de evenementenkalender niet te kopiëren in 2025. 

Want dat is één van de opties die voorligt: een nieuw - maar eenmalig - beleid voor 2025 óf precies dezelfde evenementenkalender - met dus dezelfde festivals- als in 2024. Vorige week schreven cultuurwethouder Touria Meliani en burgemeester Femke Halsema een brief aan de Amsterdamse politiek: u mag de keuze maken als raad.

Volgens Meliani en Halsema zitten aan het kopiëren van de agenda dit keer ook nadelen aan, bijvoorbeeld omdat dat (met Sail en het 750-jarig jubileum in gedachten) ervoor zorgt dat er volgend jaar veel meer evenementen zijn, wat vervolgens weer extra druk legt op de politiecapaciteit. Bovendien is er dan opnieuw minder ruimte voor nieuwe festivals die toe willen treden.

Juridische risico's

Daarnaast kleven er volgens de burgemeester en wethouder financiële en juridische risico's aan het kopiëren van de kalender. Wat die risico's zijn, wordt vanwege 'bedrijfsgevoelige informatie' niet verder toegelicht door het college. Raadsleden kunnen de vertrouwelijke adviesrapporten die daarover geschreven zijn wél lezen. 

Uit de mail van No Art-festival wordt helder wat dat risico kan zijn. "Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen in de evenementenbranche en de druk in de sector (vooral van de Evenementen Vereniging Amsterdam) om de agenda te kopiëren, komen wij graag met een tegengeluid", schrijft de oprichter van No Art. 

Hij vervolgt: "Natuurlijk zijn wij heel blij en dankbaar met onze huidige locaties, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat wij niet meer kunnen doorgroeien met deze capaciteiten en kosten. Voor het concept No Art heeft het Flevopark niet meer voldoende capaciteit. Wij maken verlies terwijl we wel uitverkopen."

Pixabay

No Art schrijft in de mail ook over andere festivals: “Ondertussen zien wij andere organisaties naar onze mening slecht omgaan met de toegewezen plekken, terwijl wij juist heel vaak hebben aangegeven plekken die wij hebben te klein en onvoldoende zijn voor alle concepten en potentieel van ons bedrijf. We gunnen iedereen alles maar willen het graag hier met jullie over hebben voordat wij volgend jaar weer in dezelfde situatie belanden als hard groeiende partij."

No Art stelt als mogelijke oplossing voor het op de huidige locatie toegroeien naar een meerdaags festival of naar een evenement waarbij ze twee zaterdagen achter elkaar kunnen programmeren.

No Art besluit de mail: "Wij willen dan ook pertinent niet kopiëren maar kijken naar een oplossing waarbij ons merk meer capaciteit of extra dagen kan krijgen."

Politiecapaciteit

Uit de brief van Halsema van vandaag blijkt dat ook de politie zorgen heeft. Bij eventuele wijzigingen als gevolg van juridische procedures, dan is er onvoldoende capaciteit beschikbaar om daarop de inzet van de politie aan te passen. De politie heeft in 2025 namelijk met onder meer de NAVO-top in Den Haag een drukke zomer voor de boeg.

Halsema: "Op grond van al het bovenstaande is er een sterke behoefte om op korte termijn een juridische contra-expertise te vragen. Daarnaast zal er nog voor het debat in de commissie een ambtswoninggesprek worden georganiseerd met de evenementensector."

Over twee weken komt de commissie bij elkaar om te praten over het evenementenbeleid. Over drie weken moet er een besluit vallen in de raad, want daarna gaat het zomerreces in.

Heb je een (anonieme) tip, ervaring of informatie die je graag zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met journalist Nicolaï Brannan of mail naar [email protected].