Start van hoofdcontent

Nieuw-West

nl

Vlaggen en toeterende auto's: Turks EK-succes uitbundig gevierd in Slotermeer

26 juni 2024, 23.44 uur · Aangepast 27 juni 2024, 08.10 uur · Door Maarten Westerduin

De overwinning die het Turkse voetbalelftal boekte op het EK, werd ook in Amsterdam flink gevierd. Vooral in de omgeving van Plein '40-'45 hadden zich veel fans verzameld. Turkije plaatste zich in Hamburg voor de achtste finale van het toernooi in Duitsland.

Veel fans van het nationale elftal hadden zich verzameld op het plein. Een aantal van hen had vlaggen en vuurwerk meegenomen. Ook op de wegen rondom plein '40-'45 was het druk. Door fans die met de auto waren, werd veelvuldig getoeterd. 

Ook de politie was aanwezig op het plein. Agenten hadden sommige wegen rondom Plein '40-'45 afgezet om te voorkomen dat het er nog drukker werd. 

Zeldzaam succes

Het gebeurde allemaal na beslissende groepswedstrijd die Turkije tegen Tsjechië speelde. Turkije kwam vlak na rust op voorsprong, maar gaf die voorsprong na een kwartier weg. Turkije, dat bij verlies uitgeschakeld was geweest, zou uiteindelijk alsnog winnen: diep in blessuretijd zorgde pinchhitter Cenk Tosun voor de 2-1. 

Turkse fans hebben de laatste jaren niet zoveel te vieren gehad: het is voor het eerst sinds het EK van 2008 dat Turkije de eerste ronde van het Europees kampioenschap overleeft. De vorige twee EK's kwam het land niet verder dan die poulefase. Voor het WK's heeft Turkije zich sinds 2002 niet meer gekwalificeerd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938