Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Coalitie legt zich neer bij uitslag referendum: weer nieuwe hoofdgroenstructuur op komst

26 juni 2024, 13.40 uur · Aangepast 26 juni 2024, 17.42 uur
Door Nicolai Brannan & Stefan Bunschoten · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Ambtenaren gaan weer een nieuwe hoofdgroenstructuur maken. Dat bleek vandaag uit een debat over de uitslag van het referendum eerder deze maand, waarbij een meerderheid van de Amsterdammers tegen stemde. Er was nog door raadsleden onderhandeld over eventuele aanpassingen die recht zouden doen aan de critici, maar die onderhandelingen flopten. 

26 juni 2024, 16.54 uur

Wethouder legt zich neer bij uitslag referendum

Wethouder Reinier van Dantzig (Grond en Ontwikkeling) zegt dat hij nog steeds denkt dat de nieuwe hoofdgroenstructuur die op tafel lag een verbetering was, maar hij legt zich wel neer bij de uitslag van het referendum. Van Dantzig noemt het wel lastig om goed te begrijpen waarom Amsterdammers tegen stemden en wat ze dan wel willen. 

Daarom komt er een zogeheten Burgerberaad dat samen met de gemeente gaat nadenken over weer een nieuw document. 

AT5

26 juni 2024, 16.16 uur

PvdA betreurt floppen onderhandelingen

Ook de PvdA stemt tegen de nieuwe hoofdgroenstructuur, vertelt fractievoorzitter Fatihya Abdi. Ze zegt daarnaast dat het proces beter moet. 

AT5

26 juni 2024, 16.11 uur

VVD ook tegen, geschrokken van berichten over 'achterkamertjes'

VVD-raadslid Laurent Staartjes neemt het advies van Amsterdammers om tegen te stemmen 'graag over'. "Nog een persoonlijke noot. Ik ben erg geschrokken van de berichten die de afgelopen tijd zijn verschenen in de krant. Hoe er toch echt in de achterkamertjes is getracht om eromheen te werken."

AT5

26 juni 2024, 15.48 uur

GroenLinks stemt ook tegen plan, wil geen 'lelijke discussie' over geflopte onderhandelingen

GroenLinks-fractievoorzitter Imane Nadif baalt dat het haar niet is gelukt om met andere politieke partijen een akkoord te bereiken over het aanpassen van het omstreden plan. Ze zegt dat er 'heel veel telefoontjes' hebben plaatsgevonden en dat het er heel veel zaken zijn gecheckt bij ambtenaren, maar ze wil niet zeggen hoe het kwam dat de onderhandelingen flopten. "Ik vind het echt heel erg, we horen hier bondgenoten te zijn", zegt ze tegen Bakker. "Ik ga niet deze lelijke discussie aan. Dat ga ik niet doen."

"We stemmen dus tegen de nieuwe hoofdgroenstructuur, hebben besloten om alle inhoudelijke voorstellen die wij hebben verzameld na vandaag verder op te pakken", vervolgt ze. "Ik ben blij met wat we eruit hebben kunnen halen en hoop dat we in de toekomst op een andere manier kunnen samenwerken."

AT5

26 juni 2024, 15.29 uur

D66 wil plan van tafel

Rob Hofland, fractievoorzitter van D66, zegt dat zijn partij luistert naar de uitslag van het referendum. "Dan gaat het plan van tafel. Kom daar nog maar eens op in deze politieke arena, zoveel zelfreflectie."

AT5