Start van hoofdcontent

Gesprek aan de Amstel

nl

Ninsee-voorzitter Nooitmeer: "Vervanger voor Bosma bij Keti Koti als excuses uitblijven"

26 juni 2024, 10.15 uur · Aangepast 26 juni 2024, 14.51 uur · Door AT5

UPDATE: De commotie die vorige week ontstond over de aanwezigheid van Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma bij de Keti Koti-herdenking van 1 juli, heeft Linda Nooitmeer niet van gedachten doen veranderen. In het deze week opgenomen programma Gesprek aan de Amstel gaat de voorzitter van het Ninsee in op de ontwikkelingen. Bosma heeft vandaag aangegeven zelf af te zien van zijn aanwezigheid op 1 juli.

Linda Nooitmeer - AT5

Vorige week zei Nooitmeer bij AT5 al dat de Kamervoorzitter reflectie en excuses moet tonen. Bosma heeft gezegd dit niet te zullen doen, en naar de herdenking te komen, maar daar nam Ninsee-voorzitter Nooitmeer geen genoegen mee. Zij hield vast aan de eisen die haar organisatie heeft gesteld: de Tweede- Kamervoorzitter moest zich eerst bezinnen en zijn excuses aanbieden voor uitlatingen die hij vroeger deed over het thema slavernij; pas daarna zou hij welkom zijn in het Oosterpark. Inmiddels heeft Bosma dinsdag zelf afgezien van aanwezigheid bij de herdenking na een gesprek met Nooitmeer.

Quote

"Als Bosma geen reflectie toont of excuses maakt, moet hij een vervanger sturen naar de herdenking"

LINDA NOOITMEER - VOORZITTER NINSEE

In het interview gaat Nooitmeer ook in op de uitnodiging die ze eerder aan Bosma stuurde om er op 1 juli bij te zijn. Hierna ontstond druk van belangenclubs en prominenten uit de gemeenschap om hem te weigeren. Het Ninsee zette op 12 juni een reactie op haar site waarin gepleit werd het gezamenlijk 'belang voorop te stellen en de plechtigheden te respecteren als een teken van onze gezamenlijke inzet voor een goed moment van reflectie'. 


Gesprek aan de Amstel met Linda Nooitmeer is online te zien via onze Uitzending Gemist-pagina.
Vrijdagavond om 21.00 uur wordt het eerder opgenomen interview op AT5 uitgezonden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938