Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

OM: kogels die rapper Bigidagoe doodden mogelijk niet voor hem bedoeld

25 juni 2024, 13.45 uur · Aangepast 25 juni 2024, 18.01 uur · Door Tessa Neijland & Bas Velzel

Het Openbaar Ministerie denkt dat de kogels die de vermeende schutter Shairone S. afvuurde niet waren bedoeld voor rapper Bigidagoe, maar voor iemand anders. Volgens justitie wilde S. wraak nemen op een vriend van Bigidagoe, van wie hij tijdens een opstootje over een ketting klappen had gekregen.

De 20-jarige Shairone S. was in de nacht van 24 op 25 februari in het partycentrum aan de Rhoneweg in Amsterdam aanwezig. De 26-jarige Danzel Silos, de echte naam van Bigidagoe, was daar ook aanwezig. Buiten bij het centrum kreeg de groep van S. volgens het Openbaar Ministerie ruzie met de groep met wie Bigidagoe was, over een ketting die S. droeg. 

Er ontstond een opstootje waarbij S. volgens getuigen twee keer een duw of een klap kreeg van een van de vrienden van Bigidagoe. Na het opstootje werden de twee groepen uit elkaar gehaald, maar volgens het OM was S. nog altijd heel boos. Een getuige verklaarde daarover dat hij 'zijn eigen plan wilde gaan trekken'. 

Afgeluisterde telefoongesprekken

S. regelde een vuurwapen, waarschijnlijk bij een van zijn vrienden, en zou vervolgens terug zijn gerend naar de plek waar het opstootje had plaatsgevonden. De groep van Bigidagoe stond nog in de buurt. Volgens het OM vuurde S. daarna vier kogels af in de richting van Bigidagoe, die zwaargewond raakte en korte tijd later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleed. 

Inter Visual Studio

Dat het eerdere opstootje over de ketting de aanleiding is geweest voor de dodelijke schietpartij, komt volgens het OM naar voren uit afgeluisterde telefoongesprekken. Uit een gesprek met de vriendin van Silos kwam justitie er ook achter dat de kogels waarschijnlijk niet voor de rapper waren bedoeld. De officier van justitie: "Ze vertelt dat Silos haar broertje in veiligheid heeft gebracht en dat de kogels voor de veroorzaker van het opstootje waren bedoeld en niet voor Silos." Een andere getuige bevestigt dat verhaal. 

Verdachte blijft vastzitten

Maar volgens Cem Kekik, de advocaat van Shairone S. is helemaal niet bewezen dat zijn cliënt de schutter is die de kogels afvuurde op Bigidagoe. Van dat exacte moment zijn namelijk geen camerabeelden. Kekik vroeg daarom om de voorlopige hechtenis van S. te schorsen, ook omdat hij een getalenteerd voetballer is. Maar daar ging de rechter niet in mee. Die acht de kans op vluchtgevaar van de verdachte groot. S. probeerde namelijk een paar dagen na de schietpartij ook al via Parijs naar Frans-Guyana te vluchten.

Grote schok

De rechter vroeg S. tijdens de zitting nog waarom hij dat had gedaan. "Uit angst gewoon", antwoordde S. hierop. Volgens de rechter en het OM zou de voorlopige vrijlating van S. een grote schok teweegbrengen in de samenleving. De dood van de rapper veroorzaakte al direct onrust in de stad. In Noord, Oost en Zuidoost gingen in de dagen na afloop explosieven af bij woningen waar S. vaak verbleef.  

In de rechtszaal was ook de moeder van Bigidagoe aanwezig. Op 17 september wordt de rechtszaak hervat.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938