Start van hoofdcontent

Stad

nl

Monsterproject Zuidasdok gaat nieuwe fase in; buitenring A10 Zuid dit weekend dicht

25 juni 2024, 07.00 uur · Aangepast 25 juni 2024, 11.21 uur · Door Tjeerd Kleijn

De buitenring van de A10 Zuid richting Utrecht is dit weekend afgesloten voor verkeer. Vrijdagavond wordt begonnen met een nieuwe fase van het project Zuidasdok: de reconstructie van knooppunt De Nieuwe Meer.

"Het is een belangrijk moment omdat komend weekend de eerste werkzaamheden echt buiten gaan beginnen." Ferdinand Bockhoudt - projectmanager Knooppunten Zuidasdok - heeft er zin in. "Bij station Zuid  zijn we een aantal jaren bezig maar nu gaan we ook echt aan de weg beginnen. Als eerst gaan we de spitsstrook op de A10 Zuid vervangen door een permanente rijstrook. En daar zijn de werkzaamheden dit weekend voor nodig."

Artist's impression - TriAX

De werkzaamheden komend weekend zijn de opmaat tot een volledige reconstructie van de A10 Zuid. Het aantal rijstroken gaat van vier naar zes per rijrichting: vier voor doorgaand verkeer en twee voor mensen die in de stad moeten zijn. Om dit mogelijk te maken worden er veertien bestaande viaducten verbouwd en komt er een nieuwe fly-over die de A4 met de A10 Zuid verbindt. Ook komen er geluidsschermen en wordt er stiller asfalt gebruikt.

De Schinkelbrug bestaat nu nog uit vijf bruggen die open kunnen (Twee voor auto's, twee voor de trein en één voor de metro); dat worden er acht. 

Artist's impression - TriAX

Zuidasdok kampt nog altijd met een tekort van honderden miljoenen. De totale kosten van het project worden nu geraamd op 4,7 miljard euro. Door geldgebrek lijkt het inmiddels een optie dat de A10 Zuid in maar een richting ondergronds gaat, blijkt een brief van wethouder Reinier van Dantzig (Stedelijke Ontwikkeling). "Omdat er op dit moment onvoldoende budget is, kan geen opdracht voor de realisatie van de noordelijke tunnel worden gegeven", schrijft Van Dantzig. "Een besluit over de uitvoering en financiering van de noordelijke tunnel moet op een later moment worden genomen." 

De reconstructie van knooppunt De Nieuwe Meer loopt geen gevaar zegt Bockhoudt. "Het bedrag dat hier voor nodig is hebben we in kas. Het is eigenlijk een politieke discussie hè? Het is nog steeds aan de politiek om dit project door te laten gaan of niet. Wij zijn hier nu voor De Nieuwe Meer. Er is geld beschikbaar gesteld om het knooppunt aan te passen en dat gaan we ook doen."

De A10 Zuid richting Utrecht is vanaf vrijdag 22.00 uur tot maandag 05.00 uur afgesloten.  De werkzaamheden aan knooppunt De Nieuwe Meer zouden eind 2031 afgerond moeten zijn. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938