Start van hoofdcontent

Amsterdam Informeert

nl

Hospitaverhuur in de strijd tegen woningnood: "Eindelijk een kamer van mezelf"

1 juli 2024, 15.23 uur · Door Daphne Chlimintzas / Informatief

Door het grote woningtekort in de stad worden Amsterdammers gestimuleerd een kamer te verhuren. Dat doet de gemeente door de regels voor hospitaverhuur te versoepelen. De makers van Amsterdam Informeert gaan op bezoek bij Toos, die een zolderkamer verhuurde aan Yariv. 

Quote

"Ik denk dat wij het heel goed getroffen hebben met Yariv"

Toos

Bij hospitaverhuur verhuur je een deel van je huis aan iemand anders die moeite heeft met het vinden van woonruimte in Amsterdam. De regels zijn onlangs versoepeld om het idee aantrekkelijker te maken voor Amsterdammers. 

Toos en haar man Leo hadden een zolderkamer over toen de kinderen het huis uit waren. Via Stichting Onder de Pannen kwamen zij in contact met Yariv, die na zijn scheiding woonruimte zocht in de buurt van zijn werk, de bloemenveiling. "Ik was lang aan het zoeken maar niks gevonden", vertelt hij aan de keukentafel bij Toos.  "Uiteindelijk kon ik hier wonen. Een kamer van mezelf, met een tuin erbij en lekker rustig."

Toos en Yariv samen aan de koffie - AT5

Er was meteen een klik tussen Toos, Leo en Yariv . "Ik denk dat wij het heel goed getroffen hebben met Yariv", geeft Toos aan. Ze zaten elkaar nauwelijks in de weg bij het delen van de badkamer en keuken, omdat hun werkschema's van elkaar verschilden. Ook nam Yariv regelmatig een bosje bloemen mee van zijn werk.  De hospitaverhuur is haar goed bevallen. "Je ontmoet iemand die niet in je vriendenkring zit, gewoon een heel ander iemand met een heel ander leven, dat is sowieso heel leuk. En het is natuurlijk ook zo, iemand betaalt ook gewoon huur."

Na een half jaar vond Yariv zelfstandige woonruimte, maar hij heeft nog steeds contact met Toos en Leo. "Toos en Leo zijn hartstikke leuke mensen, heel open. Ik kon alles aan ze vragen."

Voorwaarden

Er is geen vergunning nodig voor hospitaverhuur en kan ook in een sociale huurwoning. Amsterdammers moeten wél aan bepaalde voorwaarden voldoen. De verhuurder moet zelf in de woning wonen, bij een (sociale)huurwoning moet de eigenaar-verhuurder toestemming hebben gegeven. Belangrijk is ook dat de woning voldoet aan de eisen van brandveiligheid en dat de huurder een huurcontract bij hospitaverhuur krijgt. 

Voor meer informatie kijk op amsterdam.nl/hospitaverhuur

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam