Start van hoofdcontent

Acties op de Uva

nl

ME ontruimt UvA-gebouw Roeterseiland, politie spreekt van 'grove vernielingen'

21 juni 2024, 17.20 uur · Aangepast 22 juni 2024, 11.06 uur · Door Maarten Westerduin

De mobiele eenheid van de politie heeft aan het begin van de avond het hoofdgebouw van de UvA op Roeterseiland ontruimd. Eerder op de middag bezetten demonstranten daar twee klaslokalen. De dertien activisten die aan het begin van de avond nog in het gebouw waren, zijn inmiddels aangehouden. Volgens een politiewoordvoerder zijn er 'grove vernielingen' aangericht.

De UvA deed daarna aangifte van lokaalvredebreuk en vernielingen. In het gebouw werden volgens de politie ook agenten bekogeld.

De bezetting begon vanmiddag rond 14.00 uur. De demonstranten, die zich vanaf 12.00 uur bij de Nieuwe Achtergracht hadden verzameld, barricadeerden daarbij de klaslokalen. Volgens een woordvoerder van de UvA ging een deel van de actievoerders 's middags al weg. Dertien mensen wilden niet vertrekken. Iets na 18.00 uur werden zij door de politie aangehouden. Het gebouw is inmiddels leeg.

Update: UvA-gebouwen weer open

De UvA laat zaterdagochtend weten dat de gebouwen ondanks de vernielingen weer open kunnen. "Door onze medewerkers wordt hard gewerkt om de schade te herstellen en de lokalen zo snel mogelijk weer geschikt te maken voor gebruik."

De politie laat weten dat er grove vernielingen zijn aangericht aan klaslokalen. "Er zijn dingen kapotgemaakt en er is ook veel met graffiti gespoten." De forensische opsporing is op dit moment in de lokalen om de schade op te meten. 

Ook buiten het UvA-gebouw waren tientallen demonstranten aanwezig. De politie liet rond 17.40 uur weten dat drie van hen inmiddels zijn aangehouden vanwege 'belediging'. "De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen en treedt er daadkrachtig tegen op", schrijft een woordvoerder op X. Alle demonstranten zijn inmiddels vertrokken.

Op het moment dat de klaslokalen bezet werden, waren er nog colleges aan de gang, die zijn allemaal doorgegaan. Colleges die nog moesten beginnen, gingen niet door, maar de woordvoerder laat weten dat die op dat moment bijna niet meer ingepland stonden.

Later op de middag gingen de deuren van de UvA dicht, mensen die op dat moment binnen waren, konden nog wel naar buiten.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938