Start van hoofdcontent

Zuidoost

nl

Bestuur van Zuidoost wil bij Keti Koti een Kamer-vertegenwoordiger die 'excuses bekrachtigt'

21 juni 2024, 13.09 uur · Aangepast 13.36 uur · Door Bas Velzel

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost wil dat het parlement een vertegenwoordiger van de Tweede Kamer naar de Nationale Herdenking Slavernijverleden stuurt die de eerder gemaakte excuses 'bekrachtigt'. Wie die afgevaardigde precies moet zijn wil het DB bij het parlement neerleggen, maar ze hebben wel een duidelijke mening: "Stuur iemand die het meent."

Martin Bosma legt een krans met Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn tijdens Dodenherdenking - AT5

Tijdens de commissievergadering van het stadsdeel op 11 juni kreeg het dagelijks bestuur vanuit BIJ1 en Denk de vraag om te reageren op de komst van Kamervoorzitter Martin Bosma naar de slavernijherdenking op 1 juli. Volgens de twee partijen past Bosma vanwege zijn uitlatingen niet bij Keti Koti. "Hij gaat tekeer tegen alles wat te maken heeft met diversiteit en inclusie. Zo iemand heeft niets te zoeken bij herdenkingen in onze diverse stad, ook niet in een rol als Kamervoorzitter."

Vanwege een ingediend verzoek bij het stadsbestuur om zich uit te spreken tegen de komst van Bosma, wilden BIJ1 en Denk ook horen hoe het het stadsdeelbestuur naar de situatie keek. Voorzitter Tanja Jadnanansing (PvdA) liet toen weten nog niet met een reactie te komen, omdat ze 'worstelde' met het verzoek. "Ik zoek naar woorden, maar wat je wil is een standpunt vinden wat recht doet aan alle inwoners van Zuidoost."

Dagelijks bestuur ziet geen middenweg

Het bestuur komt nu, zo'n anderhalve week later, na uitgebreid overleg met een reactie op de situatie. "We herkennen de worsteling van onze samenleving over de uitnodiging van de heer Bosma. Het is een duivels dilemma."

Quote

"Stuur iemand die het meent"

Dagelijks bestuur stadsdeel Zuidoost

Volgens het bestuur kan er aan de ene kant een 'rationale overweging' worden gemaakt dat het niet om de persoon Bosma van de PVV gaat, maar is het ook begrijpelijk dat sommigen hem vanwege zijn opmerkingen niet aanwezig willen hebben. "We zijn tot de conclusie gekomen dat er helaas geen middenweg is. We zijn het er alle drie over eens dat de verantwoordelijkheid ligt bij het parlement."

Maar ondanks dat het dagelijks bestuur de bal bij het parlement legt, hebben zij wel nog een punt van aandacht. "Als het parlement de excuses van de koning en de regering serieus neemt, vaardigt ze een vertegenwoordiger af die deze woorden bekrachtigt. Want, bewoners hebben van zich laten horen en wij verwoorden dat gevoel: stuur iemand die het meent."

'Zou buitengewoon elegant zijn'

Gisteren was tijdens de commissievergadering in de Stopera de komst van Bosma naar Keti Koti ook het onderwerp van gesprek. Burgemeester Femke Halsema liet opnieuw weten dat je onderscheid moet maken 'tussen een instituut en een persoon'. "Het belang is er omdat de PVV dat soort onderscheiden niet kan maken tussen personen en instituties."

Wel ging de burgemeester in op het verzoek van herdenking-organisator Ninsee, het Nederlands Instituut voor Slavernijverleden, dat Bosma eerst zijn excuses aanbiedt en reflecteert op eerder gemaakte uitspraken voordat hij welkom is. "De Kamer adviseerde in een brief aan de premier om de regering excuses te laten maken voor hun rol in het slavernijverleden. Aangezien dat de opvatting van de Tweede Kamer is, zou ik het buitengewoon elegant vinden als de voorzitter die opvatting van de Kamer nog een keer herhaalt."

Volgende week zal er tijdens de raadsvergadering waarschijnlijk nog een motie worden ingediend waarin gevraagd wordt om de bezwaren in de raad over de komst van Bosma over te brengen aan de Tweede Kamer. De motie lijkt op een meerderheid te kunnen rekenen vanuit de gemeenteraad.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938