Start van hoofdcontent

Het Verkeer

nl

Hoe staat het nu met de fietsproef? "Ik voel mij niet onveilig op de rijbaan"

25 juni 2024, 10.29 uur · Door Joe Hammond / Informatief

Het Verkeer neemt een kijkje bij de fietsproef op de Eerste Constantijn Huygensstraat en de Bilderdijkstraat. Fietsers die harder gaan dan 20 kilometer per uur mogen hier sinds 18 april de rijbaan op. Projectleider Caroline Dekker vertelt hoe de proef tot nu toe verloopt.

AT5

Met de komst van fatbikes, elektrische bakfietsen en vrachtfietsen komen er steeds meer fietsen bij op de smalle fietspaden. De gemeente is op 18 april gestart met een proef waarbij snelle fietsers de rijbaan op mogen. Doel is een veiliger fietspad doordat de snelheidsverschillen op het fietspad minder groot zijn. 

"Wat we zien is dat er best redelijk wat mensen gebruik van maken", vertelt projectleider Caroline Dekker.  "We zijn bezig met metingen, we doen straatinterviews en hebben een online enquête uitgezet."

AT5
Quote

"Dat hier nooit ongelukken gebeuren is mij een raadsel"

Fietsverkoper

Veel Amsterdammers begrijpen de keuze voor de proef. "Op zich een goed idee, want hoe het fietspad er hier uitziet, dat hier nooit ongelukken gebeuren is mij een raadsel", vertelt een fietsverkoper op de Bilderdijkstraat. Een voorbijganger vindt vooral de elektrische bakfietsen gevaarlijk: "Die bakfietsen zijn enorm groot, dan kan je eigenlijk al niet meer naast elkaar fietsen." Een andere fietser, die op een speed pedelec rijdt, voegt toe: "Ik voel mij niet onveilig op de rijbaan."

Fietsverkoper - AT5

Het is nog te vroeg om conclusies te trekken over de proef, vertelt Dekker. Wel verwacht ze voordelen: "Fietsers op het fietspad blijven rustiger kunnen fietsen, doordat ze minder worden ingehaald door snelle fietsers. Snelle fietsers kunnen lekker doorfietsen op de rijbaan, zonder dat ze zich om de andere fietsers moeten heen wurmen."

Om te weten waar je de weg op mag als fietser staan er gele borden langs de weg en is er blauwe markering op de weg aangebracht. De proef loopt nog tot 19 juli. De resultaten van de proef worden aan het eind van het jaar bekendgemaakt. 

Heb je vragen of suggesties voor de redactie van Het Verkeer, mail dan naar: [email protected]

Meer informatie over alle werkzaamheden in de stad vind je op: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam