Start van hoofdcontent

Straten van Amsterdam

nl

De Straten op de grens van Amsterdam: “Het is hier echt het buitenleven”

18 juni 2024, 19.00 uur · Door Sofie de Wilde

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Deze week bevinden we ons op het randje van Amsterdam en Zaandam, op de Zijkanaal H-weg. 

Als een van de eerste bewoners van de dijk heeft Jikke de omgeving enorm zien veranderen: “Eerst waren er zes woonarken, inmiddels zijn dat er ongeveer vierenzestig.” Jikke vond het heerlijk om hier op te groeien: “Het is echt wel een beetje een buitenleven. Elke keer als ik hier aan kom varen denk ik: wat een feestje.” Dat ze ook haar kinderen hier heeft grootgebracht maakt het extra speciaal. “De kinderen die hier geboren zijn noemen we Dijkers, omdat ze zo gewend zijn om altijd buiten te spelen en dingen te ontdekken.” 

AT5
Quote

"Elke keer als ik hier aan kom varen denk ik: wat een feestje"

Jikke

Iedereen die op de dijk woont kent elkaar. Zo varen we door naar buurman Martijn, die samen met zijn gezin de drukke binnenstad verruilde voor een woonark op deze dijk. Het grootste verschil? “Dat je zo meeleeft met de natuur en dat iedereen elkaar hier kent. Het is een doodlopende straat, dus iedereen houdt elkaars kinderen en dieren in de gaten.” Zeker in de zomer is het hier een groot feest, dan bouwen de buren namelijk samen een groot vlot van opblaasbare bedden om lekker samen te borrelen op het water.

AT5

Bij binnenkomst bij Manny en Gees worden we gelijk begroet door twee kleine vogeltjes. Manny en Gees wonen al meer dan veertig jaar op de Zijkanaal H-weg, waarvan al vierentwintig jaar op deze boot. Ze zijn inmiddels gepensioneerd maar hebben het nog heel erg druk. Zo ontfermt Gees zich over de prachtige tuin en doet ze aan boogschieten. Hoewel Manny en Gees de dijk enorm hebben zien veranderen, vinden ze het nog steeds fijn om hier te wonen: “Het is hier nog steeds heerlijk. Vrijheid, blijheid.” 

AT5
Quote

“Het is hier nog steeds heerlijk. Vrijheid, blijheid"

Gees

Elke dinsdag is er een nieuwe aflevering van de Straten van Amsterdam. We zijn ook op YouTube te vinden en op deze kaart  zie je waar we allemaal zijn geweest!

Wil je dat we een keer bij jou in de straat langskomen? Mail dan naar [email protected]