Start van hoofdcontent

Bouw Woon Leef

nl

Hoe bevallen de UvA campussen?: "Je kan hier fijn een grote nerd zijn"

20 juni 2024, 16.40 uur · Door Luuke Westelaken / Informatief & Mels Kee / Informatief

De campus in de stad, de plek om vooral te studeren en daarna weer naar huis te gaan, zou je denken. Hoe ervaren de Amsterdamse studenten de twee grootste campussen van de UvA, Science Park en Roeterseiland? Bouw Woon Leef ging langs.

Amsterdam Science Park

Het Amsterdam Science Park is in Oost te vinden, in de wijk Watergraafsmeer. Op de campus is de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) gevestigd. Daarnaast zijn er verschillende onderzoeksinstituten, een University College, ruim 120 bedrijven en een aantal woningen te vinden. Ook is er een sportcentrum. (bron: gebiedsontwikkeling.nu) Aan de faculteit studeren ruim 6.500 studenten en zijn zo’n 1.700 medewerkers werkzaam. (bron: UvA)

Studenten vertellen zelf ook over wat ze van de campus vinden. "Het is wel een beetje ver van de stad. Dus dat Amsterdamse gevoel heb je wat minder. Al hebben ze wel een eigen community er hier van gemaakt."

Een andere student die woont op de campus heeft vanzelfsprekend geen last van de afstand van het Science Park. Maar de ligging vindt ze soms lastig. "Ik heb het naar mijn zin hier. Maar het is wel vrij afgelegen. In de avond vind ik het niet zo prettig om in mijn eentje hier te lopen. Dus dat is wel minder."

Quote

"Dat Amsterdamse gevoel heb je hier wat minder"

Student over Amsterdam Science Park

Terug in de tijd

In 1996 werd het Science Park door de gemeente aangewezen als grootstedelijk project. Er moest nog wel wat gebeuren aan de bereikbaarheid van het kennispark. Eind 2009 is het NS-station Science Park in gebruik genomen en er is een ontsluitingsweg toegevoegd. Ook is er een fietsverbinding naar IJburg gekomen. Uiteindelijk is de campus officieel geopend in 2010. (bron: gebiedsontwikkeling.nu)

Studenten zijn gemengd over de sfeer op het campusterrein. "Ik vind het een prima campus. Ik ben hier vooral gewoon om te studeren. Ik vind wel andere campussen gezelliger qua mensen."

Een andere student is juist enthousiast over de campus. "Ik voel me hier echt heel erg thuis, omdat het hier helemaal niet erg is als je een hele grote nerd bent", vertelt ze lachend.

Roeterseilandcampus

De Roeterseilandcampus (REC), gelegen in de Weesperbuurt in het Centrum, is de thuisbasis van de faculteiten Economie en Bedrijfskunde, Maatschappij en Gedragswetenschappen en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Naast de universiteitsgebouwen is CREA, het cultureel studentencentrum van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam te vinden. (bron: UvA)

"Ik vind dit de leukste campus van Amsterdam. De minst lelijke van Nederland in ieder geval", vertelt een student voor de De Roeterseilandcampus. "Maar ik hoor ook van anderen dat als ze hier komen, ze het overwhelming vinden. Maar ik vind dat gewoon Amsterdams", voegt hij toe.

Een andere student is ook tevreden over de campus, maar komt ook met een minpunt. "Het is een goede campus. Wel heel druk en het eten in de kantine en de koffie zijn best wel duur."

Quote

"Het eten in de kantine en de koffie zijn best wel duur"

Student over Roeterseilandcampus

Geschiedenis van de campus

Roeterseiland was in de 17e eeuw eigendom van stadsbestuurder Hendrik Roeters. Roeterseiland moest een verlenging worden van de, later wereldberoemde, grachtengordel maar de toestroom naar Amsterdam viel tegen dus bleef het gebied leeg. (Bron: Folia)

Op die onbebouwde grond werd ruimte gemaakt voor de handel en werd het de vuilnisbelt van de stad. Van 1904 tot 1952 diende het eiland als remise van de Amsterdamse tram. Uiteindelijk werd alles in 1962 gesloopt. Op het leeggekomen terrein moest ruimte komen voor huisvesting en gebouwen voor de UvA. 

Ook buiten studietijd is er op Roeterseiland genoeg te beleven volgens een student. "Je kan hier drankjes doen en er zijn cafés hier, ook op de campus zelf. Ik besteed hier graag tijd ook na colleges", vertelt ze.

Docu: Campus in de Stad

Meer weten over campus en innovatie in de stad? Kijk dan naar de nieuwe Bouw Woon Leef docu: Campus in de Stad

Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam en Metropoolregio Amsterdam.

Volg Bouw Woon Leef op YouTube, X (Twitter), Facebook en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam en abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.