Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente wil regels versoepelen voor het verduurzamen van monumenten

13 juni 2024, 16.36 uur · Aangepast 14 juni 2024, 06.43 uur · Door Kelly Leewis

Als je bewoner bent van een monumentaal pand, en wil verduurzamen, heb je veel tijd, energie en geld nodig. Daarom wil het stadsbestuur de regels voor het verduurzamen van monumenten versoepelen. Dat kondigden wethouders Alexander Scholtes (Monumenten en erfgoed) en Dirk de Jager (Duurzaamheid) vandaag aan in een brief aan de gemeenteraad.

AT5

Bovendien wil het stadsbestuur hiermee bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen. Zo moeten 123.000 huizen extra isolatie krijgen, inclusief monumenten - vóór 2030. Vanaf dit jaar al zal het niet meer nodig zijn om een vergunning aan te vragen voor het vervangen van enkelglas door dun isolerend glas. 

Ook wordt het vanaf 2025 mogelijk om op alle daken van monumenten en panden in beschermde stadsgezichten, zonnepanelen te leggen of luchtwarmtepompen te plaatsen. De gemeente schrijft dat sommige ingrepen hierbij vergunningvrij worden en voor andere ingrepen worden 'duidelijke' regels opgesteld. 

Datzelfde jaar moet ook de isolatie van ramen, gevel, of dak vergunningsvrij worden óf mogelijk via een vereenvoudigde vergunningprocedure. "Bijvoorbeeld door het gebruik van uitvoeringsstandaarden en
voorbeeldregels."

Niet zonder regels

De wethouders benadrukken wel meteen dat de versoepeling niet betekent dat alle regels dan zomaar verdwijnen. "We zetten in op minder regels, snellere procedures en meer begeleiding voor eigenaren, maar altijd met respect voor de cultuurhistorische waarde van deze gebouwen.”

Een mogelijke belemmering is wel dat de gemeente niet in haar eentje kan bepalen wat wel of niet mag gebeuren met rijksmonumenten. Zo heeft de rijksoverheid bepaald dat voor het plaatsen van zonnepanelen in een beschermd rijksstadsgezicht nog een vergunning nodig is. Na de zomer volgt een plan van aanpak waarin ook dit soort beleidsmatige aanpassingen aan bod komen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938