Start van hoofdcontent

Stad

nl

Keti Koti maand in het Westerpark: "Het is te belangrijk voor maar één dag"

2 juni 2024, 20.00 uur · Door Jesler Bos

Niet alleen een dag, maar een hele maand moet de afschaffing van de slavernij gevierd worden. Dat zeggen de organisatoren van het buurtinitiatief Keti Koti Westerpark. Daar trapten ze vandaag een maand van activiteiten rond het thema af.

AT5

Een maand lang zijn er in het Westerpark activiteiten te doen die in het teken staan van de slavernijgeschiedenis van Nederland. "We willen het niet alleen vieren op 1 juli, dan gebeurt er al genoeg in de stad", vertelt initiatiefnemer Frank Wijdenbosch. 

Op 1 juli is het écht Keti Koti, de dag waarop wordt gevierd dat Nederland in 1863 formeel, en in 1873 in de praktijk de slavernij heeft afgeschaft in Suriname en het Caribisch gebied. De activiteiten die de komende weken in het park worden georganiseerd, zijn bedoeld voor jong en oud. "We hebben bijvoorbeeld iedere woensdag soep en dialoog en iedere vrijdag organiseren we verhalenavonden. Daarbij willen we ook echt de jongeren betrekken", zegt Wijdenbosch. 

AT5

Medeorganisator Cheryl Vliet legt uit waarom zij het belangrijk vindt om die verhalen te delen: "Ik ben een bruine vrouw, een zwarte vrouw. Geboren in Suriname, maar ik weet dat ik Afrikaanse roots heb. Dat heeft een geschiedenis, dat heeft een verhaal. We gaan met elkaar in gesprek om die verhalen met elkaar te delen en ervan te leren", vertelt ze.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938