Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Meeste Amsterdammers weten nog niet of ze voor of tegen groenplannen zijn

30 mei 2024, 13.21 uur · Aangepast 30 mei 2024, 14.01 uur · Door Maarten Westerduin

Over een week kunnen Amsterdammers weer naar de stembus. Niet alleen voor de Europese verkiezingen, maar ook voor een referendum over de aanpassingen die wethouder Reinier van Dantzig wil doorvoeren in de Hoofdgroenstructuur. Veel Amsterdammers lijken daar nog geen sterke mening over te hebben. Van de mensen die het al wel weten, is een kleine meerderheid voor.

AT5

Dat blijkt uit onderzoek van O&S dat ook peilde wat Amsterdammers tijdens de Europese verkiezingen gaan stemmen. 69 procent van de ondervraagden is van plan een stem uit te brengen voor het referendum, maar iets meer dan de helft (53 procent) van hen weet nog niet of ze voor of tegen zijn.

Dat percentage is opvallend hoger dan het deel (11 procent) van de ondervraagden dat niet weet wat ze bij de Europese verkiezingen gaan stemmen.

Iets meer 'voors' dan 'tegens'

Van de Amsterdammers die wel weten wat ze gaan stemmen (dus 47 procent van de mensen die aangaf dat ze in ieder geval gaan stemmen), is 26 procent van plan voor te stemmen en 21 procent van plan tegen te stemmen.

Stemmers die van plan zijn om tijdens de Europese verkiezingen te stemmen op een partij die in de Amsterdamse coalitie zit, geven volgens O&S vaker aan voor te stemmen dan andere Amsterdammers, maar ook onder deze groep weet een meerderheid nog niet welk vakje ze volgende week zullen invullen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938