Start van hoofdcontent

A'dammer v/h Jaar

nl

Wordt Rishma Khubsing Amsterdammer van het Jaar 2023?

13 juni 2024, 13.00 uur
Door Martine Bakker · Foto: Rishma Khubsing - foto: Anita Edridge

Wie treedt er in de voetsporen van meester Kwame Agyapong-Ntra en wordt de Amsterdammer van het Jaar 2023? Stem nu, bijvoorbeeld op Rishma! Op zondag 23 juni vindt de uitreiking van Amsterdammer van het Jaar plaats in theater DeLaMar.

Rishma Khubsing organiseert sinds 2021 op 3 mei de Nationale herdenking van het Nederlands koloniaal verleden op de Dam. Op die dag worden alle voorouders herdacht die hebben geleden onder de koloniale aanwezigheid van Nederland in 51 landen. Rishma: "In mijn praktijk als klinisch psycholoog en  psychotherapeut merkt ik bij mensen nog dagelijks de gevolgen van het kolonialisme in de vorm van intergenerationeel trauma, maar ook in de vorm van discriminatie en racisme." 

Quote

"Ik hoop dat er door de 3 mei herdenking meer gelijkwaardigheid ontstaat, ruimte voor iedereen"

Rishma Khubsing, initiatiefnemer Stichting 3 mei een liefdevol verzoek

Khubsing: "Als kind deden we mee met de Nationale herdenking op 4 mei . Toen dacht ik: waarom de ene voorouder wel herdenken en de andere niet, we zijn toch allemaal gelijkwaardig? Tijdens de herdenking kunnen mensen helen van koloniale gedachten en gedragspatronen die van generatie op generatie onbewust zijn doorgegeven. Het is belangrijk om die ruimte in te nemen. Ruimte voor iedereen. "

Rishma spreekt tijdens de 3 mei herdenking op de Dam - AT5

Op de website van Amsterdammer van het Jaar  kun je alle genomineerden bekijken. Klik hier om op Rishma Khubsing te stemmen. De uitreiking is op 23 juni om 16.00 uur in het DeLaMar theater. 
De toegang is gratis. Tickets zijn hier te reserveren.

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Stichting Amsterdammer van het Jaar.