Start van hoofdcontent

Stad

nl

Het Lieverdje weer terug op het Spui: "Hij heeft al heel wat ellende gehad"

27 mei 2024, 17.33 uur · Door AT5

Het Lieverdje is vanochtend teruggeplaatst op het Spui. Het beeld was de afgelopen maanden weg nadat een vrachtwagen hem omver had gereden. 

Het beeld is de afgelopen maanden opgeknapt door de Kunstwacht, dat beeldende kunst in de openbare ruimte in de stad beheert. Met een vrachtwagen werd het beeld vanmorgen teruggebracht naar het Spui, later in de ochtend werd het op zijn oude plek gezet. 

In maart reed een vrachtwagenchauffeur het beeld per ongeluk omver. Volgens de restaurateur was het beeld er erger aan toe dan men in eerste instantie dacht. Zo was niet alleen de hand van het beeld afgebroken maar zat er ook een scheur in zijn schouder en in de sokkel. 

Kleine jongen

Het stadsbekende beeld dankt zijn naam aan schrijver Henri Knap. Hij schreef ooit een verhaal over een kleine jongen, die hij Lieverdje noemde, die een in de gracht gevallen hondje van de verdrinkingsdood had gered.

Het bronzen beeld is in 2012 ook al eens omver gereden. Ook is het beeld meerdere keren 'aangekleed', beklad, ontvoerd en zelfs in brand gestoken

Buurtbewoners zijn blij dat het beeld weer terug is. Toch vragen enkelen zich ook af voor hoe lang het zal zijn. "Morgen staat er weer een gek op en die gooit 'm ondersteboven. Of er rijdt weer iemand tegenaan. Dan krijg je weer hetzelfde verhaal", vertelt een Amsterdammer. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938