Start van hoofdcontent

Referendum

nl

Campagne hoofdgroenstructuur begonnen, maar Amsterdammers hebben nog geen idee

26 mei 2024, 13.00 uur · Aangepast 26 mei 2024, 13.57 uur · Door Flip Linssen

Wie op 6 juni naar de stembus gaat voor de Europese verkiezingen, krijgt nog een vel onder de neus geschoven: het referendum over de hoofdgroenstructuur in de stad. De nieuwe beleidsplannen van wethouder Van Dantzig doen nogal wat stof opwaaien, en daarom is de organisatie van het referendum begonnen met campagnevoeren.

AT5

Voor veel Amsterdammers is het nog een raadsel waar dat referendum over zo'n twee weken nou precies over gaat: 'Bent u voor of tegen het voorgenomen besluit over de Hoofdgroenstructuur?' zo luidt de vraag die op 6 juni met ja of nee moet worden beantwoord. Wethouder Van Dantzig (D66) wil nieuw beleid invoeren waardoor meer Amsterdams groen beschermd moet worden om woningen in die gebieden tegen te gaan.

Klinkt goed, zou je zeggen. Maar daar zijn de initiatiefnemers van het referendum het niet mee eens. "Als je beschermt, kun je niet met een 'tenzij' werken", zegt Sylvia Fennis. "Het doel van de wethouder is hetzelfde als dat van ons, maar een uitzondering voor beschermd groen kan niet vinden wij."

Zo staat in het document van zo'n negentig pagina's onder andere dat er soms tóch wel gebouwd mag worden op dat groengebied wanneer de gemeenteraad het gebied heeft aangewezen als zoekgebied voor windenergie. Daarbij worden sportvelden en snelwegbermen ook tot stedelijk groen gerekend: "Sjoemelgroen noemen we dat."

Onwetendheid

Voor veel mensen op straat is het überhaupt een vraag wat die hele hoofdgroenstructuur nou eigenlijk betekent: "Iets met natuur ofzo? Klimaat? CO2?" en "Daar heb ik nog nooit van gehoord" passeren de revue. De vraag is lastig, want volgens de initiatiefnemers moet je 'tegen' stemmen als je vóór groen in de stad bent: "Wanneer de gemeente opnieuw naar dit plan gaat kijken, hopen we namelijk dat er nog meer groen wordt beschermd."

Quote

"Ik denk dat de mensen die het stembiljet meenemen op 'tegen' stemmen"

Sylvia Fennis - initiatiefnemer

Het belangrijke doel is genoeg groen in de stad behouden per inwoner. "Ik snap het wel, ik vind dat het laatste beetje natuur niet weg mag voor woningen", zegt iemand met wie de initiatiefnemers in gesprek gaan op de Dappermarkt. Een andere voorbijganger: "We krijgen steeds meer mensen en woningen gaan de lucht in, we moeten echt aandacht houden voor de natuur."

Er is ook kritiek op de manier waarop de plannen tot stand zijn gekomen. Van Dantzig paste de plannen van zijn voorganger aan toen hij wethouder werd. Daarvoor was al een inspreekronde geweest, waardoor de versie van Van Dantzig alleen nog maar door de gemeenteraad besproken zou worden, en niet meer door Amsterdammers zelf via inspraak. Konden Amsterdammers hierdoor wel voldoende hun stem laten horen?

Opkomst

Met nog twee weken te gaan is het de vraag hoeveel mensen uiteindelijk het rode potlood op het papier zetten: "Ik denk dat de mensen die het stembiljet meenemen op 'tegen' stemmen, dat hopen we vooral. En wat er dan daarna mee wordt gedaan is aan de gemeenteraad", aldus Fennis. Want een referendum blijft adviserend.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938