Start van hoofdcontent

AT5 Onderzoekt

nl

Ondanks beloftes nog altijd geen compensatie voor sociale huurders met dure stadswarmte

25 mei 2024, 07.00 uur · Aangepast 25 mei 2024, 10.00 uur · Door Lotte Rigter

Sociale huurders in Noord tasten nog altijd in het duister als het gaat om de compensatie vanuit de gemeente voor de hoge kosten van stadswarmte. Hoewel de problemen vier maanden geleden aan het licht kwamen en er veel beloftes zijn gemaakt, zien de gedupeerde huurders nog geen concrete oplossingen. "Eigenlijk zit iedereen vooral met vraagtekens. Niemand begrijpt precies wat er gebeurt."

Het is een rustige ochtend in de Gentiaanbuurt in Noord, de plek waar we vier maanden geleden ook al waren. Toen spraken we met huurders van Ymere die aangesloten zijn op het warmtenet van Vattenfall, en daardoor plots 700 euro extra per jaar moeten betalen. Dat ging tegen alle beloften van de gemeente en de woningcorporaties in, die de sociale huurder vertelden dat het nooit duurder zou zijn dan gas. 

Wat volgde was een turbulente politieke periode, waarin de gemeente en woningcorporaties besloten te stoppen met de uitrol van warmtenetten, onderhandelingen met Vattenfall klapten, en uiteindelijk Vattenfall zelf zich terugtrok. Alles stond stil, maar voor de sociale huurders met stadswarmte bleef de hoge rekening een harde realiteit. 

Huurders tasten in het duister

En dus beloofde de gemeente te komen met een compensatie voor deze groep huurders in Noord. Voor de zomer zou daar meer informatie over komen, maar ondanks alle beloftes tasten de huurders nog altijd in het duister.

"We hebben nog niets gehoord, behalve dát er iets aankomt. Maar wanneer, voor hoe lang en hoeveel? We weten het niet", zegt Lianne Verhaar vanuit haar sociale huurwoning in de Gentiaanbuurt. Na vier maanden had ze gehoopt meer te weten. 

Quote

"De overwinning voor ons was dat iedereen het opeens met óns eens was."

Lianne Verhaar, gedupeerde sociale huurder met stadswarmte

"Waar ik me zorgen om maak, is dat als er een oplossing komt voor vijf of tien jaar, het eigenlijk geen oplossing is. We zitten voor zover we kunnen zien aan Vattenfall vast, en Vattenfall is niet betrouwbaar gebleken voor de bewoners hier. Dus je hebt een structurele oplossing nodig en niet iets voor vijf jaar."

In maart kwam verantwoordelijk wethouder Zita Pels op bezoek. Om te luisteren naar de problemen die spelen in de wijk, maar ook om te melden waar de gemeente mee bezig is. "Ze vertelde dat ze bezig zijn met het zoeken van een oplossing, maar de oplossing is er nog niet. Ze zijn er nog mee bezig", aldus Verhaar. 

Overwinning

Terugkijkend op de afgelopen maanden is Verhaar vooral bijgebleven wat voor impact de media kan hebben. "Tot de dag dat het in jullie nieuws kwam, kregen we altijd ongelijk. Ymere, Vattenfall, er werd nooit naar ons geluisterd. Ze zeiden dat we geen recht hadden op compensatie, dat we niet geholpen zouden worden. De overwinning voor ons was dat iedereen het opeens met óns eens was."

Er komt uiteindelijk een compensatie aan voor deze groep bewoners in Noord. Een woordvoerder van de wethouder laat weten dat er over enkele weken meer duidelijkheid moet komen over de compensatie. Wat stuitend is, vindt Verhaar, is dat die compensatie alleen geldt voor de gedupeerde sociale huurders in Noord. Wie buiten deze specifieke buurten zit, valt tussen wal en schip. 

"Waarom zou je dat doen?", vraagt Verhaar zich af. "Alleen omdat we hier meer herrie maken? Je moet toch iedereen gelijk behandelen?"

AT5

Over een oplossing voor de hele stad zegt de woordvoerder in gesprek te zijn met de minister, de warmtebedrijven en de woningcorporaties. "Want het betreft een landelijk probleem en daar moet ook de (financiële) oplossing worden gevonden."

Ondertussen denken ze in Noord dan maar zelf na over een oplossing. In de naastgelegen Van der Pekbuurt gaan ideeën rond over een energiecollectief op buurtniveau dat wel betaalbaar is. Iets wat Verhaar ook wel ziet zitten. "Maar dan moet er wel medewerking zijn van de gemeente en Ymere. Anders kan het niet van de grond komen. Dus we hopen dat ze ervoor open staan."

AT5


Deze productie is mede tot stand gekomen met behulp van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek