Start van hoofdcontent

Politiek

nl

OM-baas over UvA-demonstraties: "Het frame: de politie was heel gewelddadig vind ik armoedig" 

24 mei 2024, 20.00 uur · Door Nicolai Brannan

Het politieoptreden de afgelopen weken in de stad was nodig omdat de bezettingen van gebouwen van de UvA onrechtmatig waren, aldus de Amsterdamse hoofdofficier van justitie René de Beukelaer vandaag in AT5's Park Politiek. De Beukelaer noemt het handelen van de Mobiele Eenheid 'terughoudend'. "We mogen in Nederland wel wat trotser op onze politie zijn. Het frame: de politie was heel gewelddadig vind ik wel een armoedig frame."

De protesten begonnen op 6 mei bij Roeterseiland. Demonstranten eisten van de College van Bestuur (CvB) onder meer dat zij de banden met Israëlische universiteiten zouden doorsnijden vanwege de aanhoudende oorlog in Gaza. 

De UvA willigde de eisen niet in: de demonstratie kwam in de nacht van 6 op 7 mei ten einde door de inzet van de politie. Een dag later waren de demonstranten weer terug, maar dit keer werd ook een gebouw van de UvA bezet. Wat volgde was wederom een ontruiming, maar ook een nieuwe bezetting. Het kat-en-muisspel had de stad tot vorige week in zijn greep.

Stilte voor de storm?

"Het is nu relatief rustig, maar we houden er rekening mee dat het stilte voor een nieuwe de storm is. Of zijn de gemoederen bedaard? Er zijn geen aanwijzingen voor een nieuwe storm. Het is heel goed dat wij ruimte geven aan demonstraties, ze zijn van harte welkom als ze dat opnieuw willen demonstreren", zegt De Beukelaer. Hij spreekt van een 'stevige week': "Geweld van demonstranten en politiegeweld. Het voelt on-Nederlands aan, het deed mij denken aan heel lang geleden."

Quote

"Doorslaan vinden we allemaal niet juist, maar je moet toch ook wel van de andere partij horen - de ME zelf - wat daar precies aan de hand was"

René de Beukelaer - hoofdofficier van justitie

Meerdere keren besloot de driehoek - de burgemeester, hoofdofficier van justitie en politiechef - de demonstratie te ontbinden en de ME tegenover de demonstranten te zetten.

De Beukelaer: "Er wordt gezegd door de politie: we gaan optreden en dat begint met het weghalen van de barricades, maar je kunt niet meer als je al begonnen bent terug en dus moet je doorstappen als politie. De politie heeft in ons land de bevoegdheid om geweld te gebruiken, daar zijn ze heel terughoudend in. Maar als het moet, dan gebeurt het ook."

Terughoudend

Of ze tijdens de demonstraties terughoudend genoeg zijn geweest? "Dat vind ik een moeilijke vraag. Ik heb echt niet alles gezien, wel veel. Er zou best af en toe een klap te veel zijn gegeven. Ik heb ook beelden gezien waarbij een ME'er een andere ME'er terugduwt." De hoofdofficier doelt op een fragment waarbij een ME'er op een demonstrant, die op de grond ligt, doorslaat en uiteindelijk door een collega wordt weggetrokken.

AT5

De Beukelaer: "Ik vind dat je ME-inzet moet evalueren. Op basis van deze beelden kan ik niet zeggen: dit is fout. Doorslaan vinden we allemaal niet juist, maar je moet toch ook wel van de andere partij horen - de ME zelf - wat daar precies aan de hand was."

Hij vervolgt: "Ik spreek ook met de agenten. Er komen dan ook mensen uit de dienst en anderen die er weer naartoe gaan. Zij vertellen wel hoe heftig het is en zijn er van onder de indruk."

Speer

De Beukelear wil tijdens de uitzending een foto laten zien, waarop een demonstrant een speer lijkt te gooien richting de politie. "De gedachte dat het alleen maar vredelievend was en waar vervolgens politiegeweld tegenaan is gezet, dat is geen juist frame. We mogen in Nederland wel wat trotser op onze politie zijn. Als je kijkt hoe terughoudend zij zijn geweest in de stappen die ze moesten nemen en waar ze tegenover kwamen te staan: er is met ammoniak gegooid en een speer. Het frame: de politie was heel gewelddadig vind ik wel een armoedig frame."

Openbaar Ministerie

Hij besluit: "Er zitten twee kanten aan de medaille. Wij zetten iets tegenover die ene kant van de medaille. Wij sluiten onze ogen er niet voor als de politie te veel geweld gebruikt. We hebben ook gezien dat de demonstranten die in de panden zaten zich direct overgaven. Die liepen heel rustig het pand uit. Dat vind ik wel prettig, want ik hoef ook geen politiegeweld."

Bekijk hierboven de hele uitzending waarin De Beukelear ook meer vertelt over de operationele keuzes tijdens de verschillende demonstraties rondom en in de UvA. Ook reageert de hoofdofficier van justitie op het onderhandelingsakkoord van de vier partijen - PVV, NSC, VVD en BBB - in Den Haag.

Heb je een (anonieme) tip, ervaring of informatie die je graag zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met journalist Nicolaï Brannan of mail naar [email protected].

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938