Start van hoofdcontent

Acties op de Uva

nl

UvA in gesprek met studenten over ethisch kader: "We willen meer dan dat"

21 mei 2024, 20.45 uur · Door Aron Boiten & Philippine Bulsing

Na de demonstraties van afgelopen weken op de Universiteit van Amsterdam is de rust nog niet helemaal teruggekeerd. Het College van Bestuur wil in gesprek met de studenten en is van plan het zogenoemde 'ethisch kader' aan te passen. "Het is jammer dat het zover heeft moeten komen voor we in gesprek kunnen gaan."

AT5

De internationale samenwerkingen van de universiteit werden de afgelopen weken onderwerp van discussie. Via een mail aan alle studenten liet het universiteitsbestuur weten van plan te zijn het 'ethisch kader', waar de internationale samenwerkingen aan getoetst worden, aan te passen. Het ethisch kader bestaat uit voorwaarden waar bedrijven en instellingen waar de UvA mee samenwerkt aan moeten voldoen.

Quote

''Dit is niet genoeg, verbreek alle banden met Israëlische instituties"

Student UvA

De studenten op de UvA reageren wisselend op de wens van het CvB. "Het is belangrijk om deze gesprekken te voeren, zeker na alles wat er gebeurd is", vertelt een student. Maar niet iedereen is het daar mee eens, "we willen natuurlijk wel wat meer dan een ethisch kader, de banden met Israëlische instituties moeten verbroken worden." 

Ondanks alles maakt niet iedereen zich druk om de gesprekken die het College van Bestuur gaat voeren. "Ik hoef me er niet mee bezig te houden, ik heb genoeg tentamens waar ik me op moet richten."

Het is de bedoeling dat het aangepaste ethisch kader voor het einde van dit collegejaar klaar is. Tot die tijd gaat de universiteit geen nieuwe samenwerkingen aan in gebieden waar nu oorlog gevoerd wordt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938