Start van hoofdcontent

Zuid

nl

Zeven woningen gekraakt in flat Klokkenhof aan Surinameplein

21 mei 2024, 16.07 uur · Aangepast 22 mei 2024, 14.31 uur
Door AT5 · Foto: AT5

Zeven woningen in flat Klokkenhof aan het Surinameplein in Zuid zijn onlangs gekraakt. De krakers, naar eigen zeggen bestaande uit een groepje woningzoekenden, hebben hun buren op de hoogte gesteld van de kraak. Verhuurder Vesteda laat weten aangifte te doen.

AT5

Volgens de krakers zijn zij de zeven woningen op 15 mei binnengetreden, sinds gisteren hangen er ook aan twee balkons spandoeken met daarop teksten als 'alvast gekraakt' en 'wonen is een recht'.

Eigenaar en verhuurder Vesteda bevestigt dat de zeven woningen niet werden bewoond. Als alles volgens planning verloopt, wordt de monumentale flat vanaf oktober grondig gerenoveerd. Daarbij moeten alle bewoners zijn verhuisd. Zo'n 30 huurders hebben een vast contract en krijgen vervangende woonruimte, de andere 90 hebben een tijdelijk contract via verhuurder Alvast en staan daarna op straat.

"Wij zijn op de hoogte van de ronduit respectloze manier hoe Vesteda omgaat met jullie huurrecht, vage renovatieplannen en dat velen van jullie op korte termijn jullie huis uit worden gezet", schrijven de krakers in een brief aan de bewoners van de flat. "Zodat Vesteda deze kleine, maar fijne appartementjes voor de hoofdprijs kan verhuren. De in eerste instantie beloofde sociale huurwoningen zullen er niet komen."

AT5

Vesteda laat weten aangifte te doen van de kraak. "De zeven woningen stonden om drie redenen leeg", aldus een woordvoerder van Vesteda. "Sommigen zijn vanwege schimmel onbewoonbaar, andere woningen waren opgezegd en voor andere woningen geldt dat die binnen zes maanden zullen worden gerenoveerd, waardoor we andere huurders geen zes maanden durend contract kunnen aanbieden."

De woordvoerder geeft toe dat er nog gewerkt wordt aan de omgevingsvergunning voor de renovatie. Ook moeten degenen met een vast contract, zo'n dertig bewoners, nog instemmen met het aanbod van Vesteda, dat onder meer inhoudt dat zij na de renovatie kunnen terugkeren voor dezelfde huurprijs. "Maar we gaan er nog steeds vanuit dat we in oktober met de renovatie kunnen starten. Voor die tijd moeten alle bewoners zijn verhuisd."

De komende tijd zullen er nog meer woningen in de flat leeg komen te staan in aanloop naar de renovatie. "We kunnen moeilijk iedereen tot 30 september laten zitten als we in oktober gaan renoveren", aldus de woordvoerder. "Het kost gewoon tijd om 120 mensen te laten verhuizen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938