Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente stopt met plaatsen van bankjes met 'vijandige architectuur'

21 mei 2024, 14.05 uur · Aangepast 21 mei 2024, 15.29 uur
Door AT5 · Foto: AT5

De gemeente stopt met het plaatsen van bankjes met tussenleuningen. Dat laat wethouder Melanie van der Horst in een brief aan de raad weten. De bankjes zijn volgens de gemeente bedoeld voor ouderen die moeite hebben met opstaan. Maar GroenLinks en D66 dienden een motie in omdat dergelijke 'vijandige architectuur' voornamelijk zou zijn om bijvoorbeeld daklozen te weren.  

De stad wil volgens D66 inclusief zijn en daar hoort vijandige architectuur volgens de partij niet bij. Volgens GroenLinks laten dergelijke noppen en stekels een gebrek aan medemenselijkheid zien. 

Het college ondersteunt de motie: "Dat betekent dat zaken als stekels, noppen, opklapbare banken en ongemakkelijke poefjes niet tot onze standaard inrichtingselementen behoren", aldus het college. 

AT5
Quote

"Waarom mag je niet even een dutje doen?"

Charlotte Thomas

Al langer klinkt kritiek op dergelijke architectuur, onder andere van architectuurhistoricus Charlotte Thomas. Het stoort haar dat de stad niet meer van iedereen lijkt te zijn. "Het is toch onmenselijk, waarom zouden mensen in onze maatschappij niet gewoon even een dutje mogen doen", zei ze vorig jaar tegen AT5. 

"De stad Amsterdam profileert zich als heel toegankelijk en tolerant. Maar als het erop aankomt: hoe kunnen mensen in een rolstoel met hun vrienden op een bank zitten, los van tegenover hun vrienden opgesteld staan? In andere steden worden inkepingen in banken gemaakt", aldus de historicus. 

AT5 maakte eerder onderstaande video over de kritiek op de vijandige architectuur:

AT5

De gemeente liet destijds weten dat bankjes met tussenleuningen bedoeld zijn voor ouderen die moeite hebben met opstaan en dat 'vijandige architectuur' geen onderdeel is van het beleid. 

De gemeente heeft naar eigen zeggen experts geraadpleegd. Die zeggen dat ouderen ook prima uit de bankjes kunnen opstaan zonder de extra leuningen, en dus wordt het beleid aangepast. Nieuw te plaatsen banken worden zonder tussenleuningen geplaatst. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938