Start van hoofdcontent

Damsko

nl

Miniserie Gozers #5: De kindvriendelijke ‘sjieke’ buurt

11 mei 2024, 21.43 uur · Door Waldy van Geenen

In de nieuwe miniserie Gozers volgt AT5 de nieuwe eigenaren van eetcafé Goos in de Rivierenbuurt in Zuid. Zes maanden geleden kochten negen buurtbewoners de kroeg, om die te behouden voor de buurt. In aflevering 5 leren we twee mede-eigenaren beter kennen. David die geworteld is in de buurt en Bruno die er net woont.

"Het was het idee van we willen kunnen gaan en staan waar we willen". Bruno Hernandez, één van de eigenaren van café Goos, zoekt naar de juiste woorden om de migratie van zijn gezin te beschrijven. "We hebben onze dochters gezegd dat we voor achttien maanden het zouden uitproberen en dat het ons avontuur is." Vier jaar geleden verruilden Bruno, zijn vrouw Kuca en hun twee dochters Mora en Mika Buenos Aires voor de Rivierenbuurt. Ze kenden de buurt een beetje, Kuca's zus woonde hier namelijk al. 

"We zagen onszelf hier wel wonen, mijn vrouw en ik allebei.” Bruno die filmregisseur is en al wat noemenswaardige series en films op zijn naam heeft staan, is qua woonplek niet echt aan een plaats in de wereld gebonden. Dat maakte de keuze voor de verhuizing nog makkelijker. “Hier in Amsterdam is de gemeenschappelijke ruimte makkelijk begaanbaar voor kinderen. Ze zijn hier zo zelfstandig met de fiets en kunnen overal zelf heen. Dat is iets wat ik ze niet kan geven in Buenos Aires." Inmiddels zijn de achttien maanden proef al vier keer verstreken.

Davids vader als kind op de Rooseveltlaan -

Achttien generaties 

Mede-café-eigenaar David Kat daarentegen kent de buurt al jaren, hij is er geboren. "Ik ben de zeventiende generatie van onze familie die in Amsterdam geboren is, en mijn dochters zijn de achttiende." Hij licht op als hij strooit met zijn weetjes over de geschiedenis van de Rivierenbuurt.  Zelf woont David in de Niersstraat, van waaruit hij een wandeling maakt naar de Maasstraat. "Kijk hier parkeerde mensen vroeger hun auto's, in een garage. Ik denk dat er voorheen ook koetsen ingingen." Hij staat stil bij een permanent afgesloten garagedeur aan de achterkant van een supermarkt. "Mijn vader vertelde me dit ooit, niemand parkeerde toen z'n auto op straat. Er was een totaal ander straatbeeld."

Iets verder op de Rooseveltlaan gaat de spraakwaterval van David verder. "Kijk, het ouderlijk huis van mijn vader was op nummer 196. Vroeger was dit een enorm sjieke buurt, de Rooseveltlaan." Volgens David woonde het inwonend personeel boven op zolder in de woningen. "Mijn oma had een meisje voor overdag én een meisje voor dag en nacht. Die woonden dus boven. Mijn vrouw en ik hebben tien jaar terug zo'n zolder gekocht waar wij nu wonen." 

Kijkend naar oude foto's van zijn vader op de laan, is het verschil nu duidelijk te zien. Geen auto's, kinderen spelend op straat. David is trots op de verhalen en de erfenis. "Ik zeg altijd tegen mijn dochter als we langsrijden, kijk daar woonde opa als kind. Het is goed om te weten waar je vandaan komt, als je ook wil bepalen waar je heen wilt in het leven. 

De miniserie ‘Gozers’ is onderdeel van het programma Damsko.