Start van hoofdcontent

Stad

nl

15 mei in De Balie: in gesprek met wethouder Scholtes over ouderenzorg

1 mei 2024, 12.25 uur · Aangepast 1 mei 2024, 15.37 uur · Door De Balie Live Journalism / AT5

Amsterdammers willen en moeten steeds langer thuis wonen, helemaal zelfstandig lukt dat niet altijd. Door onder meer wachtlijsten, personeelstekorten en woningnood zitten niet alle ouderen zorgeloos thuis. Wat is er nodig om de zorg thuis beter te organiseren voor hen? En wie is daarvoor aan zet? Praat en luister 15 mei om 20.00 uur mee naar een gesprek in De Balie met onder andere de zorgwethouder over langer thuis wonen. 

AT5

De overheid zet actief in op langer thuis wonen en er zijn allerlei pakketten aan hulp beschikbaar. Van maaltijdservices, hulp bij huishouden tot persoonlijke verzorging. Maar dit pakt niet voor alle ouderen even goed uit.

De ouderenzorg kampt met verschillende crises: personeelstekort, oplopende wachtlijsten, woningtekorten en bureaucratische rompslomp. Met name in de Randstad is de krapte groot. In Amsterdam steeg het aantal vacatures in de zorg en welzijn naar meer dan 13.000 in 2023. Helpenden en verzorgenden geven aan dat ze nu al te maken hebben met hoge werkdruk of lastig kunnen rondkomen. Meer werken loont niet altijd, omdat dat ten koste gaat van toeslagen. Steeds vaker kiezen ze voor het zzp-schap, maar deze onbeschermde functie maakt extra kwetsbaar.

De komende maanden onderzoekt de redactie van Live Journalism samen met AT5 de Amsterdamse zorg en welzijn: hoe kunnen ouderen zo lang mogelijk thuis wonen? Hoe kan de gemeente het beter regelen voor deze groep?

Op 15 mei gaan we in gesprek met zorgwethouder Alexander Scholtes, Deniece Hanser, Programmaleider Ouderenhousvesting-Langer Thuis bij Stichting !Woon en Lilian Kupers Wijkverpleegkundige en praktijkondersteuner ouderenzorg. Wil je erbij zijn op 15 mei in De Balie? Reserveer hier je gratis ticket.

Heb je zelf ervaring of tips? Mail dan naar [email protected].

Het debat met Scholtes wordt op 17 mei om 21.00 uur uitgezonden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938