Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Zaak Quincy Promes van start: komt de veroordeelde voetballer binnenkort naar Nederland?

2 mei 2024, 07.00 uur · Aangepast 2 mei 2024, 07.34 uur · Door Niels van Steijn & Bente Kuijpers

Vandaag is de eerste dag van het uitleveringsproces rond voetballer Quincy Promes. De 32-jarige Amsterdammer, met twee veroordelingen op zijn naam in Nederland, heeft zijn straffen tot nu toe kunnen ontlopen omdat hij in Rusland voetbalt. Maar de spanning neemt toe, Promes werd op verzoek van Nederland aangehouden in Dubai en het is aan de rechter of hij uitgeleverd wordt. 

Promes is in Nederland veroordeeld voor cocaïnehandel en voor het neersteken van zijn neef. Voor de bewezen feiten kreeg hij celstraffen van respectievelijk 6 en 1,5 jaar cel opgelegd. Bij beide processen schitterde de voetballer – nu actief voor Spartak Moskou – door afwezigheid. Volgens zijn advocaat Robert Malewicz omdat het zijn contract zou kosten als hij werd aangehouden in Nederland. 

Maar Promes werd in maart op het vliegveld van Dubai gearresteerd, vlak voor het moment dat hij terug zou vliegen naar Moskou. De aanhouding gebeurde op verzoek van Nederland. Promes zat al een huisarrest uit in Dubai omdat hij in dat land een verkeersongeluk zou hebben veroorzaakt en vervolgens zou zijn weggereden. Ook Rusland heeft om de uitlevering van Promes gevraagd vanwege belastingfraude. 

'Beruchte Al-Aweer gevangenis'

Volgens De Telegraaf zit Quincy Promes ondertussen vast in de beruchte Al-Aweer gevangenis, een plek waar mensen zitten die wachten op hun uitlevering. Volgens de krant zou Promes daar op een cel zitten met twintig andere gevangenen, terwijl er op zijn cel maar zes slaapplekken zijn in de vorm van drie tweepersoons stapelbedden.

Hoe werkt het proces rond uitlevering Quincy Promes?

Vandaag is een eerste zittingsdag in het uitleveringsproces rond voetballer Quincy Promes. Maar hoe werkt dat en hoe reëel is het dat de Amsterdammer binnenkort in Nederland is? 

Advocaat Kerem Canatan is gespecialiseerd in internationaal strafrecht en uitleveringen. Hij legt uit hoe een uitleveringsproces werkt. 

"De uitleveringsrechter in Dubai kijkt niet naar de veroordelingen, omdat Promes in hoger beroep is gegaan tegen zijn veroordelingen. Dus ze kijken alleen maar naar de feiten waar hij verdacht van wordt en of daar minstens een jaar gevangenisstraf op staat. Nou, dat is zo in het geval van Promes en dan gaan ze beoordelen of er redenen zijn om de uitlevering te weigeren."

"Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze zeggen dat Nederland niet de juiste papieren heeft verzonden of dat het niet op de juiste manier is ingediend. Andere weigeringsgronden zijn bijvoorbeeld als het gaat om een politiek delict of als iemand de doodstraf zou kunnen krijgen. Of als het geen strafbaar feit in het land zelf op zou leveren. Dat wordt dan aangevoerd door de advocaten en de rechter moet dan beoordelen of die weigeringsgronden zich voordoen", aldus Canatan. 

Nederland heeft sinds 2021 een uitleveringsverdrag met de Verenigde Arabische Emiraten, waar Dubai onderdeel van is. Mede om verdachten of veroordeelden relatief makkelijk uit te leveren. 

"Normaal gesproken is het zo dat je na de uitleveringsbeslissing wordt uitgeleverd, er is dan normaal gesproken wel nog een beroepsmogelijkheid. Maar ik verwacht dat – als de uitlevering wordt toegestaan –  wel dat hij dit jaar in Nederland is.

Een maand vóór zijn arrestatie in Dubai werd Quincy Promes in Amsterdam tot zes jaar cel veroordeeld voor de invoer van twee partijen cocaïne. Promes zou begin 2020 via de haven van Antwerpen containers met cocaïne hebben ingevoerd. Het Openbaar Ministerie eiste negen jaar cel: "Kennelijk kwam het geld voor hem letterlijk en figuurlijk met bakken tegelijk binnen en dat was waar het allemaal om draaide", stelde de officier van justitie. Promes ontkent dat hij betrokken was bij de invoer van de partijen cocaïne en ging in hoger beroep tegen de straf. 

Hetzelfde deed hij tegen zijn celstraf van 1,5 jaar die hem werd opgelegd voor het neersteken van zijn neef op een familiefeest in Abcoude. Een pees in de knie van het slachtoffer werd bij de steekpartij volledig doorgesneden. Niet alleen heeft hij een groot litteken van de daaropvolgende operatie, ook kan hij zijn been nog altijd niet gebruiken.

"Had Promes de opzet om letsel te veroorzaken? Ja", zei de officier van justitie tijdens de inhoudelijke behandeling. "Door zo hard te steken en bewegingen te maken en in woeste toestand wilde Promes het slachtoffer ernstig letsel toebrengen. Er kan van geluk gesproken worden dat het bij één keer steken is gebleven." Hoewel Promes altijd heeft ontkend dat hij degene was die stak, heeft hij via de telefoon en via Whatsapp tegen zijn vader, moeder en tante gezegd dat hij zijn neef had gestoken.

Quote

"Anders steek ik hem dood, dat begrijp je toch?"

Quincy Promes in afgeluisterd gesprek met zijn vader

Promes: "Waarom spring je voor die neef van je? Je hebt zijn leven gered." Daarop antwoordde zijn vader die tussenbeide kwam: "Quincy, ik wil niet dat je in de problemen komt." Waarop Promes zei: "Anders steek ik hem dood, dat begrijp je toch?" 

Tijdens de rechtszaak maakte het slachtoffer - via zijn zus - gebruik van zijn spreekrecht en haalde flink uit. "Jij hebt letterlijk en figuurlijk schijt aan de hele familie en denkt alleen aan je eigen 'hachie'. Het is zelfs zo erg dat jij je eigen ouders voor je laat liegen en mensen voor je karretje spant om buiten schot te blijven", vertelde ze. 

AT5

Een eerste zitting in het hoger beroep van de zaak Quincy Promes staat gepland op 20 september. Het Nederlandse Openbaar Ministerie hoopt dat de verdachte er dan voor de eerste keer bij zal zijn. Het advocatenkantoor van Promes reageerde op de uitleveringsprocedure. "In de Verenigde Arabische Emiraten zal de uitleveringsprocedure nu moeten worden doorlopen. Wij wijzen erop dat een onafhankelijke rechter in Dubai nu over het Nederlandse verzoek tot uitlevering zal gaan beslissen. In algemene zin geldt dat een uitleveringsprocedure geruime tijd in beslag kan nemen en veel formele stappen en eisen kent. Dat is ook in Nederland volstrekt gebruikelijk. De uitkomst en de duur van de uitleveringsprocedure laat zich op dit moment dan ook niet voorspellen."

"Tenslotte wijzen wij op het in het uitleveringsrecht geldende vertrouwensbeginsel. Daarin ligt het vertrouwen in elkaars rechtspleging besloten. In het verlengde daarvan is het ook gebruikelijk dat staten en betrokken instanties zich niet uitlaten over de uitleveringsprocedure zolang deze onder de rechter is. In navolging daarvan zullen wij verder geen mededelingen doen zolang het uitleveringsverzoek door de rechter in de Verenigde Arabische Emiraten wordt beoordeeld", aldus advocaten Robert Malewicz en Sophie Hof. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938