Start van hoofdcontent

Damsko

nl

Miniserie Gozers #2: Incidentenmanagement

20 april 2024, 19.10 uur · Aangepast 20 april 2024, 19.40 uur · Door Waldy van Geenen

In de nieuwe miniserie Gozers volgt het AT5-programma Damsko de nieuwe eigenaren van eetcafé Goos in de Rivierenbuurt in Zuid. Zes maanden geleden kochten negen buurtbewoners de kroeg, om die te behouden voor de buurt. In aflevering 2 maken we kennis met Raymond, de enige van de nieuwe eigenaren met horeca-ervaring. 

"Voorheen was het voor mij zo'n beetje elke dag Koningsdag", grapt Raymond. "Ik had een goede baan in de Warmoesstraat. Maar uiteindelijk was ik daar meer politieagent aan het spelen. Kijken wie er binnen mag komen, wie teveel onder invloed is van wat dan ook." Het contrast met zijn vorige baan kon niet groter zijn. Goos, het eetcafé dat hij nu als manager en eigenaar runt, is echt een buurtkroeg. "'s Ochtends heb je vaak wat oudere mensen voor de koffie, in de middag moeders met kinderen, later komen de jongeren, en het borrelpubliek en gasten die komen eten zitten er in de avond. De hele buurt komt hier binnen."

Raymond Ossewaarde komt oorspronkelijk uit Den Helder en ging rond zijn achttiende achter de bar werken. Voor studeren was hij niet gemaakt, hij is meer een man van de praktijk. En die eigenschap komt als kersverse eigenaar/manager goed van pas in het nieuwe café. "Er is altijd wel iets. Dan is er een lekkage ergens, die ik een hele dag probeer op te sporen, dan heb je te maken met een personeelslid dat ziek naar huis gaat en pas geleden ging ook nog onze koelwerkbank in de keuken kapot. Het houdt niet op."

AT5

Grote bek

Eens per maand houden de negen mannen een aandeelhoudersvergadering, waarin ze lopende zaken en investeringen bespreken. Het gaat over een nieuw aan te schaffen airco, een nieuw luifeldoek, nieuw aan te leggen elektra en glazenrekjes boven de bar. Voor Raymond ook belangrijk, alleen zijn de dagelijkse incidentele beslommeringen iets waar zijn mede-eigenaren die niet op de vloer staan, misschien niet altijd rekening mee houden. "Ik denk dat we uiteindelijk maar voor de helft snappen waar Ray mee te maken heeft elke dag", zegt mede-eigenaar Adriaan Krans.

"Wat wel helpt is dat we sinds een tijdje ook als eigenaren bardiensten draaien. Daardoor hebben we allemaal wel een iets minder grote bek, omdat we zien hoe hectisch de praktijk kan zijn", relativeert Krans. Ook voor Raymond maken de bardiensten van zijn collega-eigenaren een verschil. "Ze zien dan dat je alle bestellingen bijvoorbeeld direct door moet geven, want als je wat vergeet krijg je een sneeuwbaleffect. Ze zien gewoon dat het allemaal niet zo makkelijk is."

De miniserie 'Gozers' is onderdeel van het programma Damsko.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938