Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

OM eist drie jaar cel tegen man die explosie bij pand aan de Leidsestraat veroorzaakte

13 februari 2024, 21.25 uur · Aangepast 14 februari 2024, 08.03 uur · Door AT5

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft drie jaar cel geëist tegen de Hilversummer die ervan wordt verdacht vorig jaar augustus een explosie te hebben veroorzaakt bij een pand aan de Leidsestraat.  

Inter Visual Studio/Michel van Bergen

Bij de explosie, op de vroege ochtend van 9 augustus, raakte vooral het pand van een steak- en pizzazaak flink beschadigd. Van de glazen deuren was bijna niets meer over.

Twee schoonmakers die op dat moment in het pand aanwezig waren, raakten lichtgewond. De politie zette een deel van de straat af. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie assisteerde bij het onderzoek. 

Met behulp van een omstander werden twee verdachten aangehouden. Een 19-jarige Amsterdammer en een 20-jarige Hilversummer. Op camerabeelden is te zien dat beide verdachten richting het restaurant lopen. De 19-jarige man plakt een poster met een bedreigende tekst op het pand, terwijl de Hilversummer het explosief tot ontploffing bracht. 

'Gerichte aanslag'

Volgens de officier van justitie gaat het niet om 'gewone brandstichting of een uit de hand gelopen fikkiestoken: "Hier is sprake van een geplande weloverwogen en gerichte aanslag. Het gaat hier om criminele samenwerking tussen meerdere personen. Het gaat om doelbewust intimideren en angst en vrees aanjagen waarbij collateral damage voor lief wordt genomen.”

De uitspraak in de zaak tegen de Hilversummer is op 27 februari. De zaak tegen de Amsterdammer is uitgesteld. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938