Start van hoofdcontent

De Cultuurmachine

nl

Straatartiesten in Paradiso, studeren in het Concertgebouw en tapdansen

9 februari 2024, 18.02 uur · Aangepast 9 februari 2024, 21.08 uur · Door Nadine van Ginkel & Madelein Pas

In 1996 begon een groepje straatmuzikanten met een liefde voor Jiddische muziek de Amsterdam Klezmer Band. Nu, ruim 25 jaar later, staan ze in een vol Paradiso. Met een nieuw nummer op een nieuw album, als ode aan de stad: 'Do it in Amsterdam'. 

En dat is niet het enige optreden dat we tijdens deze aflevering zien. Het Concertgebouw opende zijn deuren voor studenten die aan het leren zijn voor tentamens. Onder het genot van live muziek wordt er hard geblokt. Ook tapdansen komt aan bod tijdens de voorstelling Jazzcafe. 

AT5

Amsterdam Klezmer Band 

De band is inmiddels uitgegroeid tot een veelgevraagde internationale formatie. Het recept van de band is eigenlijk nog altijd hetzelfde: klezmer, een vleugje jazz en wat Balkan-invloeden. Het is het twintigste album van de band, en dat wordt gevierd in Paradiso, waar wij van tevoren alvast een voorproefje krijgen. Het nummer "Do it in Amsterdam" is naast een ode aan de stad ook een cadeautje voor (bijna) 750 jaar Amsterdam, officieel in oktober volgend jaar.

Als we beginnen over vroeger, en het spelen op straat, begint een van de leden, Gijs Levelt, te glunderen: "In die tijd hadden we nog geen vergunning nodig, we konden gewoon gaan staan. We moesten het wel even afstemmen met de panfluitspelers en de Bulgaren, dan moesten we het een beetje afwisselen. Dan kwam er al snel een groepje om ons heen staan. Dan gingen we om en om spelen, dat was altijd heel leuk. Na afloop kwamen er dan mensen vragen of we op hun bruiloft konden spelen."

Quote

"Na afloop kwamen er dan mensen vragen of we op hun bruiloft konden spelen"

Gijs Levelt van de Amsterdam Klezmer Band over het spelen op straat in 1997
Amsterdam Klezmer Band in 1997 - AT5

Blokken voor tentamens in het Concertgebouw

Het Concertgebouw leent zich natuurlijk perfect voor concerten. Maar klassieke muziek doet nog veel meer goeds: zo kun je er schijnbaar goed door studeren. Dat kon nu, in het Concertgebouw: blokken voor je tentamens onder het genot van live klassieke muziek. De reacties zijn positief: "Het is hier heel erg ruim, dus ik denk dat als je veel ruimte hebt, je ideeën ook overal heen kunnen gaan," vertelt een van de bezoekers. Iemand anders vult aan: "Het is gewoon inspirerend, een keer wat anders dan op je telefoon zitten." Het evenement is georganiseerd door Entrée, de jongerenvereniging van Het Concertgebouw en het Concertgebouworkest. Het doel van de vereniging is om klassieke muziek toegankelijk te maken voor jongeren.

Quote

"Het is gewoon inspirerend, een keer wat anders dan op je telefoon zitten"

Een van de bezoekers van de studiesessie in het Concertgebouw

Tapdansen tijdens absurde voorstelling Jazzcafé 

Tapdansen in een voorstelling vol absurdisme en humor: het gebeurt in het Jazzcafé van Tappin-It Collective. In Tappin-It Collective creëren Doortje Peters en Robin Lie sinds 2018 bijzondere voorstellingen: een mix van moderne tapdans, fysiek spel en live muziek. Nu toeren ze dus rond met de voorstelling 'Jazzcafé', waar humor, tap en absurdisme centraal staan. 'Jazzcafé' speelt nog in Amsterdam op zaterdag 2 maart in Salon de IJzerstaven. Een loods, die speciaal voor de voorstelling wordt omgebouwd als decor voor de voorstelling. 

Het programma Cultuurmachine met Nadine is elke vrijdag om 18:00 te zien op AT5.nl en op televisie.

Heb jij een tip voor iets wat Nadine écht niet mag missen? Laat het haar weten via [email protected] 💃🎭 Meer cultuur in de stad? Bekijk hier de culturele agenda