Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wat heeft de 30 km regel tot nu toe opgeleverd?

5 februari 2024, 15.00 uur · Aangepast 8 februari 2024, 10.25 uur · Door AT5 Producties

De maximumsnelheid is sinds 8 december op veel wegen in de stad verlaagd van 50 naar 30 km/u. Deze maatregel moet de verkeersveiligheid bevorderen en het verkeersgeluid halveren. In Amsterdam Informeert vragen we Anne Hovingh, beleidsadviseur Fiets- en Verkeersveiligheid  wat tot nu toe de bevindingen zijn.

AT5

Quote

"Mocht er iets gebeuren, dan is de kans dat een voetganger dit overleeft 95%"

Anne Hovingh, beleidsadviseur Fiets en Verkeersveiligheid

Auto's moeten nu al bijna 2 maanden 30 kilometer per uur rijden op veel plekken in de stad. Anne Hovingh, Beleidsadviseur Fiets en Verkeersveiligheid, vertelt ons over de resultaten van de maatregel. ''De eerste resultaten die we hebben binnengekregen zijn berichten van GVB en van nood- en hulpdiensten. Die geven aan dat er geen bijzonderheden zijn gemeld.''

Wel constateert Hovingh dat het voor veel automobilisten nog even wennen is, maar dat veel bewoners de stad als rustiger en veiliger ervaren. 

 ''Vooral voor de kinderen doe ik het heel graag, want die kinderen gaan heel vroeg naar school, allemaal nog niet wakker en dat gaat nu goed met die dertig kilometer per uur'', aldus een voorbijganger. 

Maar er zijn ook Amsterdammers minder tevreden met de regel. ''Als je een hele lange weg hebt dan wil je toch wel even door kunnen gaan en met 30 is dat een beetje lastig.'' 

 

Amsterdam Informeert - AT5
Quote

 ''Vooral voor de kinderen doe ik het heel graag''

Voorbijganger over 30km-regel

Effect 30 km/u

Hovingh benadrukt dat langzamer rijden veel voordelen heeft. "Door de snelheid te verlagen naar 30 km/u wordt verwacht dat er 25% minder ongelukken gebeuren in de stad. Mocht er toch iets gebeuren, dan is de kans dat een voetganger dit overleeft 95%." Ook zou het verkeersgeluid gehalveerd worden door langzamer te rijden. 

Smiley en spaarflitspaal

Om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de maximum snelheid houdt, neemt de gemeente verschillende maatregelen. Zo moet de herinrichting van wegen het lastiger maken om te hard te rijden. "Dan moet je denken aan een overrijdbare middenberm, waardoor de weg smaller lijkt en je langzamer gaat rijden. Ook doen we een aantal positieve acties, bijvoorbeeld de smiley-borden en de spaarflitspaal voor de buurt". Nog het hele jaar zal de 30 km maatregel gemonitord worden door de gemeente. 

Kijk voor meer informatie op: amsterdam.nl/30km 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam.