Start van hoofdcontent

Zuid

nl

Automobilisten massaal in de fout op vernieuwde Van Woustraat: "Ik snap er niks van"

9 januari 2024, 07.06 uur · Aangepast 9 januari 2024, 09.11 uur · Door Robin Antonisse

Chaotische taferelen op de Van Woustraat. Sinds een week of twee is een deel van de straat een trambaan geworden en mogen automobilisten daar niet langer de Stadhouderskade oprijden. Maar in de praktijk blijkt dat bijna niemand zich daar aan houdt. 

De nieuwe maatregel moet ervoor zorgen dat alleen nog bestemmingsverkeer de buurt in rijdt. Ondanks meerdere borden blijkt de situatie toch niet voor iedereen duidelijk. "Ik vind het verschrikkelijk, volgens mij mag ik hier ook helemaal niet rijden", zegt een automobilist. "Maar waar moet ik dan naartoe?"

Ook blijkt dat sommige navigatie-apps de automobilist toch rechtdoor de trambaan opsturen. En eenmaal daar kom je op een kruispunt met alleen een verkeerslicht voor fietsers en de trams.

"Ze worden geregeld door de politie wel weer teruggestuurd", vertelt een winkelier. "Dat ze de andere kant op moeten. Alleen het schijnt niet duidelijk te zijn."

Stadsdeel Zuid is op de hoogte van de situatie en overweegt maatregelen.

Reactie woordvoerder stadsdeel Zuid

"Het probleem dat veel automobilisten de knip bij de Van Woustraat met de Stadhouderskade negeren is bij ons bekend. Verschillende automobilisten zijn hierop aangesproken en uit de gesprekken blijkt dat veel bestuurders hun navigatie volgen in plaats van de borden. Voorafgaand aan de opening van de Van Woustraat is er contact geweest met verschillende aanbieders van navigatieservice om de nieuwe inrichting door te geven. In de praktijk blijkt echter dat de nieuwe situatie lang niet altijd goed wordt doorgegeven op de navigatie. Dat heeft verschillende oorzaken. Los daarvan zijn er ook automobilisten die de borden negeren.
 
Momenteel kijken we of we op de korte termijn dit probleem kunnen opvangen met het plaatsen van extra borden. Daarnaast kijken we ook of er andere maatregelen mogelijk en gewenst zijn om de boodschap over te brengen dat de Van Woustraat is afgesloten voor doorgaand verkeer. Denk bijvoorbeeld aan het tijdelijk inzetten van verkeersregelaars."

Het vernieuwde deel van de Van Woustraat werd op 22 december feestelijk geopend door wethouder Melanie van der Horst (Verkeer) en stadsdeelbestuurder Rocco Piets. De herinrichting duurde zes maanden, de gemeente omschreef dit stuk straat daarna als een 'fijne verblijfplaats'.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938