Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onzekerheid over startdatum uitstootvrije taxizones

28 december 2023, 14.43 uur · Aangepast 28 december 2023, 15.43 uur · Door AT5

De gemeente stelt de inspraakperiode over emissievrije taxizones, die op 8 januari zou beginnen, tot nader order uit. Aanleiding is dat het wetsvoorstel om taxi's uit zero-emissiezones te weren door de Tweede Kamer controversieel is verklaard. Dat betekent dat alleen een nieuw kabinet er besluiten over kan nemen.

AT5

Dat bevestigt een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Melanie van der Horst na berichtgeving van Taxipro. Wat het uitstel betekent voor de ingangsdatum van 1 januari 2025 waarop alle geregistreerde taxivoertuigen uitstootvrij moeten zijn, is onduidelijk.

Het demissionaire kabinet wil het voor gemeenten mogelijk maken om naast bestel- en vrachtauto's ook taxi's te weren uit zero-emissiezones. Door een aanpassing van de wet zouden gemeenten taxi's die op fossiele brandstoffen rijden de toegang tot die zones kunnen ontzeggen. 

Doordat het voorstel voor het aanpassen van de wet controversieel is verklaard, en nu dus is uitgesteld, kunnen gemeenten, waaronder Amsterdam, niet verder met het vormgeven van hun plannen voor uitstootvrij taxivervoer.

Wanneer de inspraakperiode van start kan is onduidelijk.