Ajax scoort er vijf tegen Vitesse en staat weer in linkerrijtje eredivisie

25 november 2023, 22.59 uur · Aangepast 25 november 2023, 23.10 uur · Door Maarten Westerduin

Ajax heeft de onderste plekken van de eredivisie achter zich gelaten. Door de overwinning op hekkensluiter Vitesse klimt de ploeg, die aan het begin van de maand zelf laatste stond, naar de achtste plaats in de competitie.

AT5

Sinds John van 't Schip aan het roer staat, weet Ajax weer een beetje wat winnen is. Nadat de ploeg aan het begin van het seizoen heel lang op één overwinning was blijven steken, kwamen daar voor vanavond twee overwinningen bij.

Revanche

Dat het lek daarmee niet boven is, was de laatste weken ook te zien. Na een thuisnederlaag tegen Brighton speelde Ajax de vorige wedstrijd nog met 2-2 gelijk bij eredivisie-nieuwkomer Almere City.

Door de interlandperiode duurde het twee weken voordat Ajax zich daarop kon revancheren. De spelers leken daar niet op te kunnen wachten. In de Arena, waar F-Side vanwege een straf van de KNVB niet aanwezig was, schoot de ploeg van John van 't Schip uit de startblokken.

Bliksemstart

Met spelers als Ar'Jany Martha en Chuba Akpom in de basis kwam Ajax binnen vier minuten op voorsprong. De treffer kwam op naam van Jorrel Hato, die zijn officiële eerste doelpunt in het eerste maakte. De kersverse international stormde bij een aanval de zestien van Vitesse binnen en schoot op aangeven van Steven Bergwijn koeltjes binnen.

Nadat een snelle tegengoal van Vitessenaar Saïd Hamulić werd afgekeurd vanwege buitenspel, verdubbelde Ajax via Kristian Hlynsson in de twaalfde minuut de voorsprong. Vitesse bracht daar vervolgens weinig tegenover, waardoor Ajax in de eerste helft nauwelijks in de problemen kwam.

Akpom

Na rust pakte Ajax de draad van doelpunten maken weer op. Chuba Akpom, die de geblesseerde Brian Brobbey verving, had daarbij een hoofdrol. De Engelse spits, die sinds de trainerswissel de goals aan elkaar rijgt, leidde na vijf minuten een eigen doelpunt van Dominik Oroz in en zorgde even later zelf voor de 4-0, zijn vijfde van het seizoen.

Kenneth Taylor maakte daarna misschien nog wel de mooiste van de avond. De middenvelder kreeg de bal in het strafschopgebied aangespeeld, speelde met rechts twee verdedigers uit en schoot daarna met links hard binnen: 5-0.

Met de overwinning staat Ajax nu even achtste in de eredivisie. Van de clubs die morgen nog spelen, maakt alleen Almere City kans om daar dit weekend nog overheen te klimmen.