Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Cultuurmachine #19: Kostuumverkoop, Amstedamsch ball, en voorbereiding Light Festival

30 november 2023, 13.05 uur · Aangepast 5 december 2023, 11.14 uur · Door Nadine van Ginkel

Meer dan 10.000 kostuums uit 60 verschillende opera's: Het Nationale Opera & Ballet houdt een kostuumverkoop in het Decoratelier in Zuidoost om de kostuums nieuw leven in te blazen. Naast kostuums worden er ook accessoires, schoenen en stoffen op rol verkocht. De opbrengst wordt gebruikt voor de digitalisering van de kostuumopslag en haar- en make-up. Het evenement was zo populair dat het binnen enkele uren volledig was uitverkocht.

Eerste rondje Light Festival 

De koude wintermaanden zijn er weer, en dat betekent: Amsterdam Light Festival. Het festival vergt veel voorbereidingen, maar liefst 18 maanden. Maar wat zit er nou achter zo'n grote productie? En welke hobbels moeten nog genomen worden? Joanne de Roest, projectmanager van het Amsterdam Light Festival, neemt AT5 mee achter de schermen van het aankomende evenement. Terwijl de stad zich voorbereidt op ruim anderhalve maand spectaculaire lichtkunst, onthult Joanne de uitdagingen. Van kadewerkzaamheden tot een nieuwe route en het beheren van de openbare ruimte, de voorbereidingen brengen stress met zich mee. Desondanks vertelt ze: "Ik heb wel stress. Het festival start bijna en er moet nog veel gebeuren." Het festival, dit jaar in het teken van AI en technologie, begint op 30 november en loopt tot 21 januari.

Amsterdamsch Ball overgewaaid uit Wenen 

Een waar stijldansbal in het midden van de stad. Voor de derde keer op rij werd het Amsterdamsch Bal georganiseerd, dit keer in De Duif, met een gratis workshop Weense Wals, een schitterende openingsdans, een fotostudio en rond middernacht de 'quadrille'. Organisator Marco van der Noordaa kreeg het idee in Wenen: "In Wenen leeft de balcultuur nog volop." Daarom besloot Van der Noordaa het naar Amsterdam te brengen. De Weense invloeden waren nog steeds zichtbaar: rond middernacht werd de quadrille gedanst, een hofdans van twee mannen en twee vrouwen.

💃🎭 Meer cultuur in de stad? Bekijk hier de culturele agenda

Meer afleveringen van de Cultuurmachine met Nadine vind je hier