Start van hoofdcontent

Verkiezingen

nl

Hier kan je vandaag stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen

22 november 2023, 07.00 uur · Aangepast 22 november 2023, 08.58 uur
Door AT5 · Foto: AT5

Amsterdammers kunnen vandaag op bijna 400 stemlocaties in de stad hun stem uitbrengen voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De stembureaus zijn tussen 7.30 uur en 21.00 uur geopend. 

Op deze kaart zijn alle stembureaus te vinden. De gemeente had het streven om op 500 meter afstand van elke volwassen Amsterdammer een stembureau te hebben, maar dat lukte met name aan de randen van de stad niet altijd. Ook zijn sommige verpleeg- of verzorgingshuizen sinds de coronacrisis terughoudend met het huisvesten van stembureaus.

Niet op Centraal Station

Het Centraal Station werd tijdens een aantal vorige verkiezingen ook gebruikt als stemlocatie, maar dit jaar niet. Ook op andere treinstations in de stad kan vandaag niet gestemd worden. De NS laat weten dat dat een keuze van de gemeente was. Volgens een woordvoerder van gemeente was er geen specifieke reden voor en zijn er genoeg stembureaus elders in de stad. 

Opvallende locaties zijn dit jaar het Anne Frank Huis, het Van Gogh Museum en de Westermoskee. De gemeente liet ook weten dit jaar extra aandacht te hebben voor daklozen en jongeren.

Als de stembureaus om 21.00 uur sluiten moet er flink worden geteld - AT5

Amsterdammers

Dit jaar doen er 26 politieke partijen mee. Er staan verschillende Amsterdammers op de kieslijsten van politieke partijen, zoals Claire Martens (VVD), Diederik Boomsma (NSC), Ilana Rooderkerk (D66) en Annabel Nanninga (JA21). 

Uit een landelijke peiling van onderzoeksbureau I&O Research bleek gistermiddag nog dat zowel de PVV, GroenLinks-PvdA als VVD vandaag het grootst kunnen worden. Volgens de laatste peiling van het tv-programma EenVandaag wordt de VVD of PVV de grootste. Het beeld in Amsterdam is anders. Een peiling door Bureau OIS onder enkel Amsterdamse kiezers liet vorige week zien dat ongeveer een derde van de Amsterdammers op GroenLinks-PvdA gaat stemmen. Die partij zou daardoor onder Amsterdammers het grootst worden.

Voorlopige uitslag

De gemeente streeft ernaar om tussen 23.00 uur en 01.00 uur de voorlopige Amsterdamse uitslag bekend te maken. Dat is een voorlopige uitslag op basis van 70 procent van de stemmen, maar de ervaring leert dat die meestal niet veel van de volledige uitslag afwijkt.

Volg de ontwikkelingen rond de verkiezingen later vandaag in een liveblog op de site van AT5.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938