Start van hoofdcontent

Amsterdam Informeert

nl

Ex-inbreker geeft tips tegen inbraak: "Niemand ziet mij dus ik ga gewoon mijn kraakje zetten"

13 november 2023, 19.08 uur · Aangepast 14 november 2023, 08.45 uur · Door AT5 Producties

De dagen worden korter en dat betekent dat het aantal inbraken in de stad toeneemt. Evert Jansen vertelt in Amsterdam Informeert hoe makkelijk het kan zijn om in te breken en hoe je een inbraak kunt voorkomen. En Evert kan het weten, want hij is zelf jarenlang inbreker geweest. 

AT5

In Amsterdam worden per dag ongeveer 6 inbraken gepleegd. Dat blijkt uit aangiften die bij de politie zijn gedaan. Tijdens een wandeling door de stad laat Jansen zien hoe eenvoudig een inbraak kan plaatsvinden. Hij wijst naar een woning waar een klein raampje openstaat.  "Raampje staat open, daar kom ik makkelijk binnen".

Even verderop ziet Jansen een ladder op een balkon staan.  "Als ik een ladder nodig heb, staat die bij de buurman. Zet die ladder daarom in een schuurtje, maak het ze moeilijk."

Evert Jansen - AT5

Verder in de wijk komen we langs een benedenwoning waar we goed naar binnen kunnen kijken. "Zet geen waardevolle spullen in het zicht, want dan geef je inbrekers al een keuze om in te breken", waarschuwt Jansen. 

Het is ook makkelijk om via voordeuren binnen te komen, vertelt hij verder. "Vaak wordt de voordeur niet op slot gedaan wanneer iemand naar de supermarkt gaat. Als je ook de kiepramen en andere ramen niet op slot doet, zijn ze in een paar seconden binnen."

De 4 belangrijkste tips van Evert Jansen:

1. Doe ramen en deuren op slot. Ook als je maar even weg bent.

2. Laat het licht aan als je niet thuis bent en gebruik buitenverlichting.

3. Leg dure spullen uit het zicht.

4. Bel 112 als je iets verdachts ziet.

Quote

"Sluit een tijdschakelaar op je schemerlamp aan"

Evert Jansen, ex-inbreker

Als we langs de achterkant van een appartementencomplex lopen waar veel struiken staan, geeft Jansen aan dat dit het ideale decor is voor een inbreker. "Niemand ziet mij dus dan ga ik gewoon mijn kraakje zetten". 

Zijn tips voor de buurt zijn: "Sluit een tijdschakelaar bij jouw schemerlamp aan. En bij je voordeur een SecuStrip en goede sloten toevoegen." 

Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/tipstegeninbraak

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam.