Start van hoofdcontent

Wij Zijn Amsterdam

nl

Versleten shirt of haute couture? De modetrend 'poverty play' wordt steeds groter

28 oktober 2023, 13.35 uur · Aangepast 26 januari 2024, 14.59 uur · Door Wij Zijn Amsterdam & Anouk Poggio

Gaten in je shirt, kapotte schoenen en vlekken in je broek. Dit zijn geen kledingstukken die je in de prullenbak vindt, maar in de collectie van grote modemerken. Poverty play is een modetrend waarbij je je kleedt alsof je geen geld hebt. De trend duikt steeds vaker op in grote steden, waaronder Amsterdam. Maar er is ook kritiek, want armoede is niet trendy. Het jongerenprogramma Wij Zijn Amsterdam spreekt erover met een stylist én een dakloze man. 

Wat vinden mensen op straat van de trend? We namen de proef op de som en gingen met een 'vieze' blouse het centrum in. Een voorbijganger zegt: "Op het eerste oog dacht ik ieuw, maar nu denk ik: Het ziet er wel sick uit." Maar niet iedereen is enthousiast: "Het lijkt alsof je stinkt en vies bent." Een andere mevrouw ziet wel in dat dit mode kan zijn: "Nee, hier is duidelijk over nagedacht."

Workwear

Op TikTok zijn veel beelden te vinden van mensen die meedoen aan de trend, vooral in grote steden als Berlijn en London. Volgens stylist Mariëlle Kuin gebruiken grote modemerken deze trend ook steeds vaker voor hun collecties. "In tijden van crisis verandert mode vaak. Er wordt dan bijvoorbeeld ook vaak teruggegrepen naar workwear, wat een beetje lijkt op poverty play." Zij denkt dat het beeld steeds vaker te zien zal zijn in Amsterdam de komende tijd.

Opvallend is dat het ook veel rijke mensen en beroemdheden zijn die zich willen voordoen als gewone mensen die niet bulken van het geld. Marielle: "Neem bijvoorbeeld Kim Kardashian, zij heeft al meerdere keren fotoshoots gedaan in woningen waar ze dus zelf niet in woont, in arbeiderswoningen."  Die foto's eindigen op haar Instagram voor 364 miljoen volgers. "Dat is alleen maar bedoelt zodat je denkt: 'Oh, ze zijn net zoals ik. Maar dit zijn mensen met miljoenen op hun rekening."

Beledigend?

Maar de trend levert veel discussie op. Want volgens sommigen draagt, doen alsof je arm bent terwijl je een goed gespekte bankrekening hebt, niet bij aan een betere wereld. Daarbij heeft het iets beledigends om honderden euro's neer te leggen voor kapotte schoenen terwijl een ander geen keuze heeft. Marielle Kuin: "Dat mensen onder de armoedegrens leven is geen ervaring waar je even instapt of kan begrijpen. Als je erin zit kan je er niet zomaar uitstappen." Ook op straat lijken de meesten de commotie wel te begrijpen: "Ik denk dat dakloze mensen het wel bespottelijk vinden."

Een dakloze man die wij op straat spreken lijkt het niet zo'n probleem te vinden. "Mensen moeten het zelf weten. Misschien is het wel slim als rijke mensen het doen. Dan denkt niemand dat er iets te halen valt. Wel heeft hij een mening over de bloes met vlekken: "Ik zou er geen cent voor over hebben. Echt geen cent."

Wat is Wij Zijn Amsterdam?


In Wij Zijn Amsterdam maken we verhalen uit de buurt die zijn gemaakt en bedacht door jonge Amsterdammers tussen de 18 en 28 jaar. Zij hebben zich opgegeven om mee te doen aan dit project en door hun ogen willen we laten zien wat er allemaal speelt in de stad, in hun buurt of wijk. Dit doen ze onder begeleiding van professionals van AT5 en elke zaterdag publiceren we een nieuw buurtverhaal. Heb jij misschien een tip of een idee? Mail naar: [email protected]

Kijk hier welke buurtverhalen we eerder hebben gemaakt met Wij Zijn Amsterdam.