Start van hoofdcontent

Stad

nl

Opslagplaats Galileïplantsoen al bijna twee jaar een 'ongebruikte zandbak'

25 oktober 2023, 09.40 uur · Aangepast 25 oktober 2023, 15.26 uur · Door Hedwig Goudsmit

Al bijna twee jaar ligt de groenstrook op het Galileïplantsoen in de Watergraafsmeer er troosteloos bij. De sloot is gedempt en metalen hekken lijken er alleen maar te staan om een paar hopen zand te bewaken. Het plan was om dit stuk vijf jaar lang te gebruiken als opslagplaats voor bouwmaterialen voor groot onderhoud van in een aantal straten in de wijk. Maar het ziet er niet naar uit dat het terrein vaak wordt gebruikt. De buurt ziet het met lede ogen aan en is al drie keer naar de rechter gestapt. En klaar met de strijd zijn ze nog steeds niet, want ze zijn bang dat de oude bomen het niet gaan overleven.

AT5

Wil Peters had een mooi, groen uitzicht. Nu is het uitzicht al een tijdje een stuk treuriger. "Daar raak je wel aan gewend", zegt Peters, die voor een stuk of zeventig buurtbewoners spreekt. Zijn grootste angst is alleen dat de bomen die al zo'n vijftig tot vijfenzeventig jaar aan de overkant van de straat staan er straks niet meer zijn. "In het oorspronkelijke plan van de gemeente zouden deze zilverlindes het loodje leggen. En je weet wat ze zeggen: boompje groot, plantertje dood. Als er nieuwe bomen worden geplant, zal ik niet meer meemaken dat ze weer zo'n mooie kroon hebben."

Onveilige verkeerssituatie

Al drie keer is de buurt naar de rechter gegaan. De eerste keer was de belangrijkste reden dat het vrachtverkeer zou zorgen voor onveilige verkeerssituaties in de buurt. Toen kregen de buurtbewoners geen gelijk. Ze hadden hun zorgen namelijk niet goed genoeg beargumenteerd. "We hebben niet de middelen om een verkeerskundig onderzoek te laten doen", zegt Peters. "Belangrijk is ook te vermelden dat de gemeente ook geen gelijk heeft gekregen."

AT5

Nu gaat het gesteggel dus verder, maar gaat het vooral over de gezondheid van de bomen. De buurt maakt zich zorgen om negen oudezilverlindes. De rechter deelt die zorgen, zo staat in de uitspraak. De gemeente moet beter laten zien hoe ze (specifiek) één boom gaan beschermen. De gemeente moet opnieuw kijken naar de omgevingsvergunning en daarbij dus ook de bezwaren van de buurt meewegen. Zes weken kregen ze hiervoor de tijd. Maar die deadline is morgen vijf weken geleden. 

De gemeente reageert daarop dat die zes weken een 'richtlijn' zijn. De nieuwe plannen zijn nog niet klaar en er is nog geen besluit genomen over het bezwaar van de buurt.

Werkzaamheden gaan door

Ondertussen gaan de werkzaamheden in de buurt gewoon verder, ook zonder dat de opslagplaats op het Galileïplantsoen wordt ingezet. Er worden alternatieve locaties gebruikt, wat volgens de buren bewijst dat de ruimte op het plantsoen niet eens nodig is. Daar is de rechter het echter niet mee eens: de alternatieve locaties zouden zorgen voor meer verkeer, wat betekent dat er meer onveilige situaties ontstaan. Het zou ook meer hinder voor bewoners geven en door de uitstoot zou het slechter zijn voor het milieu.

Hoger beroep

Een hoger beroep is al aangetekend door de omwonenden. Ze vinden dat de focus te veel ligt op één boom, in plaats van alle negen bomen die volgens hen worden bedreigd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938