Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Oud-Ajacied Arnold Mühren groot voorstander van John van 't Schip als trainer: "Meteen doen"

24 oktober 2023, 21.00 uur · Aangepast 24 oktober 2023, 21.11 uur · Door Thomas Brood & AT5 / NH Nieuws

Het lijkt een kwestie van tijd voordat John van 't Schip wordt gepresenteerd als de nieuwe trainer van Ajax. Na het ontslag van trainer Maurice Steijn zijn de Amsterdammers op zoek naar een nieuwe trainer. Is de voormalig rechtsbuiten degene die het bij Ajax allemaal gaat vlottrekken? Voormalig ploeggenoot Arnold Mühren gelooft van wel. 

"Meteen doen", zegt Mühren resoluut. "Hij heeft een verleden als speler en trainer en kent de Ajax-cultuur. Hij heeft ervaring opgedaan in het buitenland en ik denk dat je dan een voorsprong hebt op mensen die nog nooit bij Ajax hebben gewerkt. Ook ligt hij heel goed bij de fans. Een echte Ajax-man met kennis van zaken."

Het begin als speler

Van 't Schip begon met voetballen in Amstelveen bij de amateurs van NFC. In 1976 stapte hij over naar de jeugd van Ajax en van 1981 tot 1992 kwam hij uit in de hoofdmacht. Daar speelde hij dus onder meer met routinier Arnold Mühren. Mühren begon in 1985 aan zijn tweede periode in Amsterdam nadat hij furore had gemaakt bij Ipswich Town en Manchester United.

"Ik werd door toenmalig trainer Johan Cruijff teruggehaald voor mijn ervaring. Ik trof er een hele goede, jonge lichting aan met onder andere Van Basten, Van 't Schip, Vanenburg en Rijkaard. Van 't Schip is denk ik één van de beste rechtsbuitens die Ajax ooit heeft gehad. Ook in de omgang een hele fijne vent met veel humor. Hij ging veel om met Marco van Basten en Rob de Wit", herinnert de inmiddels 72-jarige Mühren zich nog.

Quote

"John was een serieuze jongen, maar als het om humor ging, stond hij vooraan"

Arnold Mühren - oud-Ajacied

Europacup II

In 1987 wonnen Van 't Schip en Mühren de Europacup II met Ajax door met 1-0 te winnen van FC Lokomotive Leipzig. Mühren, destijds verreweg de oudste speler van het team met een leeftijd van 35, en Van 't Schip, 23 jaar toen, stonden allebei in de basis. 

"Van sommigen had ik hun vader kunnen zijn. Natuurlijk gingen de jonge jongens meer met elkaar om, maar ik ging met iedereen goed om. John was een serieuze jongen, maar als het om humor ging, stond hij vooraan. Wij hadden een heel aanvallend team. Soms ging er wel een man of acht mee naar voren. Ik heb er toen met de handrem op gespeeld, zodat er tenminste nog iemand in de verdediging stond."

Italië

Van 't Schip sloot zijn carrière in 1996 af. Hij speelde in totaal 347 in het rood-wit van Ajax en wist daarin 33 keer te scoren en 35 keer een assist te geven. Naast de Europacup II vulde hij de prijzenkast van de Amsterdammers aan met vier landstitels, drie knvb-bekers  en een Uefa-cup - de huidige Europa League. Ook speelde Van 't Schip negen jaar voor Oranje en speelde 41 interlands. In 1988 werd hij met Oranje Europees kampioen.

John van 't Schip bij 'De Aftrap' van NH Sport in 2022 - NH Nieuws

Van 't Schip de trainer

Waar Van 't Schip als spelers maar twee clubs heeft gehad, heeft hij als trainer al meerdere clubs achter zijn naam staan. Hij begon in 1996 als assistent-trainer van het Onder 21-team van Nederland. Daarna ging hij aan de slag als assistent- en jeugdtrainer bij zijn oude liefde Ajax.

Zijn eerste echte klus als hoofdtrainer was bij FC Twente. Dat werd alleen geen succes. Ternauwernood degradeerde Twente niet uit de eredivisie, maar na één seizoen stopte de samenwerking tussen de Tukkers en Van 't Schip. Daarna kwam de oefenmeester weer in Amsterdam terecht, als assistent van Marco van Basten. In 2009 was Van 't Schip één duel ad-interim coach, nadat Van Basten in Amsterdam opstapte als hoofdtrainer. Onder zijn leiding versloeg Ajax in de Johan Cruijff Arena FC Twente met 1-0. Daarnaast werkte de oud-Ajacied als trainer bij Guadalajara in Mexico en bij zowel Melbourne Heart als Melbourne City in Australië. 

Quote

"Ook na zijn ontslag bleef het een gentleman"

Tijmen van Wissing - RTV Oost-verslaggever

In 2017 keerde Van 't Schip weer terug op de Nederlandse velden. Hij werd de trainer van PEC Zwolle. Daar kende hij een uitstekend eerste seizoen met de Zwollenaren, maar in zijn tweede seizoen ging het compleet mis. Hij werd in december 2018 ontslagen na een 5-0 nederlaag tegen AZ.

"Na verloop van tijd kwam de klad erin", vertelt RTV Oost-verslaggever Tijmen van Wissing die de Overijsselse clubs op de voet volgt. "Het is een keurige, nette man en ik kan niets kwaads over hem zeggen. Ook na het pak slaag tegen AZ stond hij keurig iedereen te woord en bleef hij een gentleman."

Griekenland

De laatste keer dat Van 't Schip aan het roer stond bij een ploeg was toen hij de bondscoach was van Griekse nationale elftal, van 2019 tot 2021 had hij de ploeg onder zijn hoede. Toen een eventuele contractverlenging naar zijn zin te lang duurde, besloot Van 't Schip zelf om het avontuur af te sluiten. 

Waar Van 't Schip als speler vaak een prijs wist te bemachtigen, blijft zo'n aantal in zijn trainerscarrière nog uit. Hij pakte slechts één prijs sinds 1996: de nationale beker met Melbourne City. Toch zijn die cijfers volgens Mühren niet alles. "Het Griekse voetbal heeft hij weer op de rails gezet. Ook moet je natuurlijk bij een club terecht komen, waar je de kans hebt om wat mee te winnen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938