Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Moorman na overplaatsen Joodse kinderen: "Sociaal weefsel van de stad staat onder druk"

20 oktober 2023, 20.40 uur · Door Nicolai Brannan

Het sociale weefsel van Amsterdam staat onder druk. Dat zegt onderwijswethouder Marjolein Moorman (PvdA) in AT5's Park Politiek. Ze reageert daarmee op de toenemende spanningen in de stad door de oorlog tussen Israël en Hamas. Woensdag werd bekend dat tientallen joodse kinderen na pesterijen van school willen wisselen. "Het is afschuwelijk en onbegrijpelijk dat we antisemitisme zien terugkeren, terwijl we zo'n geschiedenis en verleden hebben."

Drie joodse scholen in de stad zijn de afgelopen dagen tientallen keren benaderd door ouders die vragen of er op een van de scholen plek is voor hun kind, vertelde het Centraal Joods Overleg (CJO). 

Moorman: "Het is afschuwelijk als kinderen zich niet veilig voelen op school en gepest worden op basis van hun identiteit. Het is niet te accepteren. Helaas zagen we ook al voor het conflict tussen Israël en Palestina oplaaide antisemitisme echt niet weg is. We hebben eerder dit jaar de vreselijke projectie op het Anne Frank Huis gehad. We hebben toen contact gehad met de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding. We hebben toen ook met hem afgesproken dat we meer moeten doen aan Holocausteducatie. Soms wordt ook helemaal niet meer begrepen waarom de staat Israël er is."

Holocausteducatie

De wethouder ziet ook dat docenten steeds vaker moeite hebben om de Holocaust bespreekbaar te maken in de klas. "Het zou niet moeten, maar ik herken ook wel dat er soms een handelingsverlegenheid is. Daarom willen we ook een steunpunt Holocausteducatie.  Het is niet te accepteren dat kinderen op basis van hun achtergrond met dit soort teksten worden gepest. Antisemitisme heeft geen plek in deze strijd. We zullen dat met alles wat we in ons hebben moeten bestrijden. Tegelijkertijd begrijp ik ook dat sommige ouders ervoor kiezen hun kinderen nu naar de joodse school te laten gaan."

Het is Moormans vurige wens dat in Amsterdam alle kinderen met al hun verschillende achtergronden met elkaar naar school gaan. "Amsterdam is een diverse stad en ik wil dat iedereen met elkaar samenleeft. Ik begrijp de angst. Joods leven hoort er te zijn in onze stad en we moeten dat altijd beschermen. Daar horen ook joodse scholen bij. Vanmorgen was ik bij ze en we hebben besproken wat dit voor ze betekent. Er komen ook kinderen terug uit Israël die ze opvangen. Ouders hebben de vrijheid om de kinderen naar deze scholen te brengen. Ze hebben daar de ruimte voor."

Quote

"De vreedzame oplossing is altijd de beste oplossing. Daar moeten we met elkaar naar blijven zoeken

marjolein moorman, wethouder onderwijs

Over die gesprekken met de joodse scholen zegt Moorman: "Er is ontzettend veel angst en heel veel verdriet. De joodse gemeenschap is ook helaas niet heel erg groot. Er zijn dus ook heel veel contacten met mensen die in Israël wonen, er soms niet meer zijn of het lot onzeker van is. Dat geeft een enorme impact in een school."

Donderdagavond vond het op het stadhuis een ontmoeting plaats tussen islamitische en joodse jongeren. "Ze hebben met elkaar het gesprek gevoerd over de angst die ze allemaal voelen en de behoefte aan verbintenis en vrede. Hun afkeer van alle burgerslachtoffers, ze vinden elkaar daarin heel erg. Het gaf mij als bestuurder een enorme hoop. Er zit zoveel wijsheid in deze generatie. We moeten niet doen alsof iedereen discrimineert, de meeste mensen vinden het afschuwelijk en die willen ook opstaan dat dat niet gebeurt. Het is ontzettend bijzonder om te zien dat deze jongeren, ondanks hun pijn, angsten en verdriet, die wijsheid hebben."

Minderheden

Moorman vervolgt: "Iedereen mag in deze stad zijn wie die is. Iedereen heeft het recht om zijn eigen identiteit te uiten, welke dat nu ook is. Je moet met een keppel over straat kunnen, maar ook met een hoofddoek. Het niet oké als dat onder druk staat. Het is aan ons als samenleving om minderheden altijd te beschermen."

Door het conflict in het Midden-Oosten en de spanningen in de stad staat het sociale weefsel van onder druk, erkent Moorman. "Tegelijkertijd heeft Amsterdam altijd laten zien dat we in staat zijn die verbinding met elkaar te maken. Daar hebben wij ook een lange traditie in. We hebben ook van de gruwelijkheden die in het verleden hebben plaatsgevonden geleerd. De vreedzame oplossing is altijd de beste oplossing. Daar moeten we met elkaar naar blijven zoeken."

Bekijk hieronder de hele uitzending van AT5's Park Politiek, waarin Moorman ook ingaat op haar nieuwe armoedebeleid.

AT5

Heb je een (anonieme) tip, ervaring of informatie die je graag zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met journalist Nicolaï Brannan of mail naar [email protected].