Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Vrees voor groeiende drugseconomie en meer corrupte ambtenaren: "Somber vooruitzicht"

19 oktober 2023, 23.02 uur · Aangepast 20 oktober 2023, 08.07 uur
Door AT5 · Foto: Inter Visual Studio

Drugscriminelen zullen de komende tien jaar waarschijnlijk nog meer invloed krijgen in de stad. Dat is een van de conclusies in een analyse door de gemeente van de drugscriminaliteit richting 2035. 

Het gemeentelijke stuk 'schetst een somber vooruitzicht en vraagt om een effectievere inzet'. Ambtenaren hebben voor de analyse gesproken met zo'n 40 experts bij de gemeente, politie, belastingdienst en wetenschappers. Ook hebben ze met het Team Criminele Inlichten van de politie gepraat, dat weer gesprekken met informanten in het criminele circuit had.

10.000 jongeren

In de analyse staat dat de drugsmarkt groter wordt, onder meer door de infrastructuur, ICT en ligging. Verder kunnen criminelen onder de radar blijven door cryptovaluta die de komende jaren belangrijker worden en blijft de vastgoedsector in de stad kwetsbaar voor crimineel geld. Jonge aanwas zou groeien, er zouden in Amsterdam nu minimaal 10.000 jongeren zijn die in de drugscriminaliteit zouden kunnen belanden.

Verder zou de invloed op de bovenwereld blijven groeien, onder meer doordat criminelen ambtenaren omkopen. Dat zou nu een verdienmodel zijn geworden.  Corruptie zou een blinde vlek zijn en structureel dreigen te worden. Ambtenaren zouden zelf ook steeds angstiger zijn om geïntimideerd te worden.

Voorbeelden van 'interessante' werkzaamheden voor corruptie:

Gemeente Amsterdam
• Natrekken van een kenteken of adres, bijvoorbeeld van een tegenstander in het 
criminele circuit
• Verstrekken van vergunningen 
• Verstrekken van een paspoort

Politie
• Natrekken van het voorkomen van personen in een politieonderzoek
• Opzoeken van de namen van informanten

Belastingdienst
• Natrekken van openstaande schulden van  mogelijk kwetsbare ambtenaren voor corruptie

Havenpersoneel
• Opzoeken van informatie over havencontroles

Marechaussee
 • Natrekken van kentekens van undercover politie

Kadaster
• Natrekken van verblijfsgegevens van personen

Burgemeester Halsema heeft de gemeenteraadsleden vandaag in een brief over de analyse geïnformeerd. Ze schrijft dat de afgelopen jaren is gebleken dat 'Amsterdam en Nederland niet opgewassen zijn 
tegen de omvang van de drugseconomie', iets dat zou komen door een tekort aan geld en mensen. "Het beeld van een druppel op een gloeiende plaat wordt door velen uit het veld herkend."

Quote

"Het beeld van een druppel op een gloeiende plaat wordt door velen uit het veld herkend"

Femke Halsema, burgemeester

Ze schrijft dat er een hypothese is dat vormen van (internationale) regulering bij kunnen dragen aan het ondermijnen van het criminele verdienmodel. Eerder pleitte Halsema ook voor iets dergelijks. Wel schrijft ze dat er nog onder meer te weinig kennis over is. Ze pleit daarom voor 'een gezamenlijk onderzoeksprogramma en internationale uitwisseling van kennis'.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938