Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Cultuurmachine met Nadine #14: kunstprijzen, marathonhelden en om 7 uur knallen op ADE

19 oktober 2023, 18.00 uur · Aangepast 20 oktober 2023, 18.31 uur · Door Nadine van Ginkel & Rikke Prent

ADE trapte woensdag met een wel heel bijzonder feest af. Om 7 uur 's ochtends hadden bijna 500 man zich verzameld in de grote zaal van hotel Arena voor Daybreaker: een alcoholvrij evenement dat ervoor zorgt dat mensen hun dag knallend beginnen. En dat lieten ze zich geen twee keer zeggen. Zoveel energie om 7 uur in de ochtend komt je maar zelden tegen.

AT5

"Iedereen is hier high on life, dat is het mooie" vertelt een enthousiaste bezoekers. Jochem van Hessen, een van de initiatiefnemers, legt uit: "Mensen denken dat dit feest de after is van andere feesten, maar niemand drinkt hier. We hebben hier koffie, groene sapjes en andere gezonden dingen." Het concept is overgewaaid uit New York en dit was alweer de 20e editie. 

Quote

"Ik ga straks gewoon naar mijn werk en dan heb ik al zoveel vreugde ervaren"

bezoeker Daybreaker

Afgelopen zondag vond de 47e editie van de TCS Amsterdam Marathon plaats. Ruim 45.000 deelnemers deden mee, waarvan 20.000 de hele marathon renden. Veel mensen liepen voor een bepaald doel, zoals het KWF: "Vorig jaar is mijn oma overleden aan kanker. Ik heb toen samen met mijn vader besloten om de marathon te gaan rennen voor het KWF," vertelt een van de deelnemers.

Amsterdamprijs voor de kunst

Last but not least, de Amsterdamprijs voor de Kunst 2023 werd maandag in de Meervaart uitgereikt door de jury, wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani en kinderraadslid Dylan. Fotograaf en filmmaker Kevin Osepa won de Stimuleringsprijs. De jury was onder de indruk van "hoe doordacht en gedetailleerd hij in zijn fotowerk een grote verscheidenheid aan verwijzingen laat samenkomen in heldere en zinvolle beelden."

Waterworks of Money van Carlijn Kingsma won Werk van het Jaar, een kunstwerk dat de werking van het geldstelsel blootlegt. De winnaar van Bewezen Kwaliteit was beeldend kunstenaar en illustrator Brian Elstak. "De stad Amsterdam kan niet om de breedheid en compleetheid van zijn kunstenaarschap heen," aldus de jury.

💃🎭 Meer cultuur in de stad? Bekijk hier de culturele agenda