Start van hoofdcontent

Het Verkeer

nl

800 borden in de stad voor autovrij marathon parcours: ''Zo kunnen ze lekker hun loopje doen''

9 oktober 2023, 14.40 uur · Aangepast 9 oktober 2023, 15.56 uur · Door Korine Geerdink / AT5 Producties

Aanstaande zondag is de TCS Amsterdam Marathon. Het ruim 42 kilometer lange parcours loopt voor een groot deel door de stad. Dit betekent dat veel straten zondag 15 oktober worden afgesloten. Wat er logistiek bij zo'n groot evenement komt kijken is te zien in Het Verkeer

AT5

Het voorbereiden van de TCS Amsterdam Marathon is een flinke logistieke operatie, vertelt Nienke Slobbe van de organisatie. De route van de marathon is maar liefst 42 kilometer en 195 meter lang en loopt dwars door de stad. 

"We zetten meer dan 12.000 hekken op het parcours. En er zijn die dag zo'n 600 verkeersregelaars op straat om het voor iedereen veilig te laten verlopen'', legt Slobbe uit. En dat is niet alles. Het parcours moet ook autovrij zijn. Een hele klus voor de afdeling verkeersvoorzieningen.

Rob Wandelee - Afdeling Verkeersvoorzieningen - AT5

Hier zijn afgelopen week 800 borden gemaakt om het parcours autovrij te krijgen. ''Zo kunnen de marathonlopers lekker hun loopje doen'', aldus Rob Wandelee die zich bezighoudt met het maken van de tijdelijke verkeersborden. Automobilisten worden verzocht om hun auto vóór zaterdag 23.00 uur van het parcours te halen en ergens anders te parkeren.

AT5

Afsluitingen

In de straten van het parcours heeft het verkeer tot 45 minuten voordat de eerste deelnemer daar aankomt vrije doorgang. De straat wordt ongeveer 30 minuten na het passeren van de laatste deelnemer weer vrijgegeven voor het verkeer. De stad in- en uitrijden kan op deze dag via de volgende wegen:

Nieuwe Hemweg-Spaarndammerdijk
Transformatorweg
Haarlemmerweg
Bos en Lommerweg
Jan van Galenstraat
Cornelis Lelylaan-Overtoom
Aalsmeerweg-Haarlemmermeerstraat
Gooiseweg-Wibautstraat
IJdoornlaan
IJtunnel
Eerste Constantijn Huygensstraat
Van Baerlestraat (Museumplein / Concertgebouw blijft bereikbaar)

Kijk voor meer informatie over de bereikbaarheid van de stad tijdens de marathon op amsterdam.nl/marathon

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam.